Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Urbana bioraznolikost

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

Udruga Biom jedan je od partnera na projektu „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“, kojim se planira unaprijediti očuvanje bioraznolikosti na području Grada Zagreba. Nositelj projekta je Grad Zagreb, a ostali partneri su Javna ustanova – Maksimir, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik ustanova Zoološki vrt grada Zagreba. Ovim projektom stvaraju se preduvjeti uspostavljanja mreže zelene infrastrukture kojom bi se unaprijedio sustav održivog upravljanja prirodom Grada Zagreba. Udruga Biom sudjeluje na projektu kreiranjem novih edukacijskih sadržaja i njihovim provođenjem u Maksimiru i na Savici. 

Između ostalog, udruga Biom svojim besplatnim javnim organiziranim promatranjima ptica nastoji upoznati javnost s velikom bioraznolikošću urbanog područja Zagreba i koliko je ona važna za kvalitetan život gradskog stanovništva.

Promatranja će biti organizirana čitave godine, a već sljedeće je u subotu, 22. veljače u 9 sati na Maksimiru. Okupljanje je kod glavnog ulaza u park Maksimir, a za detalje posjetite Biomovu Facebook stranicu

Kako je bilo na prošlom promatranju ptica na Savici?

U nedjelju, 2. veljače 2020., na Savici se okupilo 20-tak zaljubljenika u prirodu, mladih ornitologa i znatiželjnika. Uz kratki uvod i upute naših ornitologa o ponašanju prilikom promatranja ptica te korištenju dalekozora i priručnika za prepoznavanje, ekipa se zaputila do jezera i u skoro tri sata promatranja uspjela zabilježiti čak 27 vrsta ptica (pogledajte prilog)! Uz patke, galebove i tri vrste sjenica opažen je i škanjac, kos i zeba te najmanja europska ptica zlatoglavi kraljić. Da za promatranje ptica nije dovoljan samo vid, već se one mogu prepoznati i glasanjem, grupa se uvjerila slušanjem pjeva vodomara, brgljeza, crvendaća i mlakuše. Na samom kraju promatranja pojavila se siva žuna i pozdravila okupljene. 

Udruga Biom / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Iskoristite vrijeme u vašem domu na najbolji i najsigurniji način!

S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, kada moramo pripaziti jedni na druge te se ne izlagati nepotrebnom riziku zaraze, Udruga Biom do daljnjeg otkazuje sva planirana promatranja ptica. Kada to prilike budu dopuštale, Biomovci će nas o tome obavijestiti putem svoje internetske i Facebook stranice.

Promatranje ptica u Maksimiru

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.

Ovog vikenda održava se prvo ovogodišnje promatranje ptica

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se ovog vikenda, 11. i 12. siječnja, pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica, koje se ove godine održava 54. put.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER