Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Urbana bioraznolikost

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

Udruga Biom jedan je od partnera na projektu „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“, kojim se planira unaprijediti očuvanje bioraznolikosti na području Grada Zagreba. Nositelj projekta je Grad Zagreb, a ostali partneri su Javna ustanova – Maksimir, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik ustanova Zoološki vrt grada Zagreba. Ovim projektom stvaraju se preduvjeti uspostavljanja mreže zelene infrastrukture kojom bi se unaprijedio sustav održivog upravljanja prirodom Grada Zagreba. Udruga Biom sudjeluje na projektu kreiranjem novih edukacijskih sadržaja i njihovim provođenjem u Maksimiru i na Savici. 

Između ostalog, udruga Biom svojim besplatnim javnim organiziranim promatranjima ptica nastoji upoznati javnost s velikom bioraznolikošću urbanog područja Zagreba i koliko je ona važna za kvalitetan život gradskog stanovništva.

Promatranja će biti organizirana čitave godine, a već sljedeće je u subotu, 22. veljače u 9 sati na Maksimiru. Okupljanje je kod glavnog ulaza u park Maksimir, a za detalje posjetite Biomovu Facebook stranicu

Kako je bilo na prošlom promatranju ptica na Savici?

U nedjelju, 2. veljače 2020., na Savici se okupilo 20-tak zaljubljenika u prirodu, mladih ornitologa i znatiželjnika. Uz kratki uvod i upute naših ornitologa o ponašanju prilikom promatranja ptica te korištenju dalekozora i priručnika za prepoznavanje, ekipa se zaputila do jezera i u skoro tri sata promatranja uspjela zabilježiti čak 27 vrsta ptica (pogledajte prilog)! Uz patke, galebove i tri vrste sjenica opažen je i škanjac, kos i zeba te najmanja europska ptica zlatoglavi kraljić. Da za promatranje ptica nije dovoljan samo vid, već se one mogu prepoznati i glasanjem, grupa se uvjerila slušanjem pjeva vodomara, brgljeza, crvendaća i mlakuše. Na samom kraju promatranja pojavila se siva žuna i pozdravila okupljene. 

Udruga Biom / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Promatranje ptica u Maksimiru

S popuštanjem epidemioloških mjera Udruga Biom ponovno organizira redovita promatranja ptica vikendom. Prvo je već u subotu, 6. lipnja, u Maksimiru i počinje u 8 sati - sat vremena ranije nego inače, iako se grupi možete i naknadno pridružiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER