Zagreb: Obnovljeno Prvo i Drugo maksimirsko jezero

Dana 15. prosinca završeni su radovi na obnovi jezera pa se moglo krenuti s njihovim ponovnim punjenjem

Prvo i Drugo maksimirsko jezero obnovljeni su u sklopu europskog projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“

Posjetitelji parka Maksimir i Zoološkog vrta grada Zagreba posljednjih su mjeseci svjedočili opsežnim radovima na prostoru parka, zbog kojih je dio postojećih staza i prostora parka bio privremeno nedostupan iz sigurnosnih razloga. Kako je dana 15. prosinca 2021. završena faza radova vezans uz obnovu jezera, moglo se krenuti s njihovim ponovnim punjenjem pa se voda najprije počela puštati u Drugo maksimirsko jezero iz kojeg će se ubrzo preliti i u Prvo jezero. Brzinu punjenja diktira količina vode u potoku Bliznec koji opskrbljuje jezera s vodom, priopćili su iz Grada Zagreba.

  • Foto: Grad Zagreb

Od posljednjeg čišćenja jezera prošlo je gotovo 20 godina pa je bilo nužno ukloniti nakupljeni mulj i drugi organski materijal. Tako je iz Prvog i Drugog jezera uklonjeno oko 8.500 m3 nataloženog organskog materijala, a voda je puštena nakon provedenog čišćenja čime su postignuti preduvjeti za ponovno naseljavanje jezera biljnim i životinjskim vrstama.
 
Radovi na jezerima obuhvatili su ispuštanje vode, zbrinjavanje životinjskog svijeta, obnovu kamene obale na Prvom jezeru i zaustavljanje erozije i učvršćivanje obale Drugog. Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinut je i sav živi svijet. Na terenu su bili djelatnici Zoološkog vrta, Javne ustanove - Maksimir, Vodoprivrede Zagreb, HŠ i Športsko rekreativnog kluba „Soblinec“ iz Sesveta koji su poduzimali korake u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke, dok su stručnu podršku tijekom cijele akcije pružali su ihtiolozi iz Hrvatskog ihtiološkog društva.

  • Voda je puštena u jezera nakon provedenog čišćenja čime su postignuti preduvjeti za ponovno naseljavanje jezera biljnim i životinjskim vrstama. / Foto: Grad Zagreb

„Očekujemo da će se dio vrsta naseliti prirodnim putem, a dio životinja koje su zbrinute tijekom pražnjenja biti će vraćene. Pritom će se pratiti stanje kako bi se osiguralo da se uspostavi što je moguće prirodnija životna zajednica autohtonih vrsta. Iznimno, u Prvom maksimirskom jezeru, osigurat će se uvjeti za držanje invazivne strane vrste, crvenouhe kornjače, kako bi u kontroliranim uvjetima mogla kvalitetno živjeti, ali da se istovremeno onemogući njezino širenje u prirodu. Izrađen je i Akcijski plan upravljanja ovom vrstom." - navode u zagrebačkoj gradskoj upravi.
 
Aktivnosti na provedbi projekta se nastavljaju s ciljem obnavljanja prirodnih i povijesnih vrijednosti parka Maksimir. Kruna zahvata projekta „Gradski prozori u prirodu“ svakako će biti obnova kamenog slapišta i povratak drvenog mosta koji se rekonstruira prema povijesnim izvorima, kao i drveno pristanište za čamce. 


 
Podsjetimo, Grad Zagreb je nositelj projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 34.916.730,32 kn, a bespovratna sredstva su dodijeljena u iznosu od 13.982.257,30 kn. Projektni partneri su Javna Ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i Udruga Vjetar u leđa, a suradnik na projektu Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

Zagrebački zoološki vrt slavi svoj 97. rođendan, a neki njegovi 'stanari' dobili su nove nastambe

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet u subotu će prisustvovati proslavi 97. rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba kada će ujedno predstaviti objekti izgrađeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. Tom prigodom otkrit će se i spomen ploča dr. Vinku Buju, donatoru Zoološkog vrta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER