Zagrebački zoološki vrt slavi svoj 97. rođendan, a neki njegovi 'stanari' dobili su nove nastambe

U subotu svečano otvaranje novih objekata u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet u subotu će prisustvovati proslavi 97. rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba kada će ujedno predstaviti objekti izgrađeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. Tom prigodom otkrit će se i spomen ploča dr. Vinku Buju, donatoru Zoološkog vrta.

U subotu 18. lipnja 2022. godine u 11 sati u Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano će se otvoriti objekti izgrađeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. To su Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske šume i Prikaz vodenih staništa.

Novoizgrađene objekte, vrijedne 15 milijuna kuna, uoči otvorenja za javnost obišli su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

„Radi se o velikom iskoraku za Zoološki vrt. Vjerujem da će građani njime biti zadovoljni, posebno imajući na umu da je uskoro 97. rođendan Vrta. Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Posebno veseli da je dobar dio tog novca, oko 14 milijuna kuna, osigurano iz fondova Europske unije. Nešto manje od dva milijuna kuna su nacionalna sredstava namijenjena za sufinanciranje EU projekata, a 19 milijuna kuna je osigurao Grad Zagreb“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Tomislav Tomašević.

  • Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su 14. lipnja nove nastambe izgrađene u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu' – Modernizacija II“. / Foto: Grad Zagreb

Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske uz bogat edukativni sadržaj obuhvaća nastambe za crvene vjeverice te hrvatske ptice zlatovrane, pupavce i europske grlice. U toj je cjelini i nastamba za europske smeđe medvjede, ističu u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

 

  • Foto: Grad Zagreb

„Drago mi je da naša medvjedica Eta konačno dobiva nastambu kakvu zaslužuje! Ta je nastamba veća od njezine bivše nastambe, prilagođena je životu medvjeda izvan prirode, a zahvaljujući kanalu Prvog maksimirskog jezera medvjedica će imati stalni pristup tekućoj vodi“, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok te pozvao građane da u subotu u sklopu proslave 97. rođendana Vrta vide medvjedicu u novom okruženju.

Mikrosvijet maksimirske šume stalni je interaktivni postav koji otkriva oku teže vidljive stanovnike maksimirske šume. Prikaz vodenih staništa objekt je u kojem se nalazi nastamba europskih dabrova.

Podsjetimo, Grad Zagreb je nositelj projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“, vrijednog 35 milijuna kuna i sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Projektni partneri su Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i Udruga Vjetar u leđa, a suradnik na projektu Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Zagreb: Obnovljeno Prvo i Drugo maksimirsko jezero

Prvo i Drugo maksimirsko jezero obnovljeni su u sklopu europskog projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ 

Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER