Promatranje ptica na Svjetski dan močvarnih staništa

Ove nedjelje još jedno promatranje ptica u organizaciji Udruge Biom

Povodom Svjetskog dana močvara, koji ove godine u fokus stavlja očuvanje bioraznolikosti, Udruga Biom organizira promatranje ptica koje će u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu“ voditi Branislav Oblučar.

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, prvenstveno kao staništa ptica močvarica. Od tada se nastoji prepoznati vlažna staništa kao područja od velikog značaja, ne samo za bioraznolikost, nego i za obnavljanje i pročišćavanje podzemnih voda, ublažavanje utjecaja poplava, učvršćivanje obala i zadržavanje hranjivih tvari i sedimenta.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvara Udruga Biom vas u nedjelju 2. veljače poziva na promatranje ptica na Savici. Okupljanje je u Miševečkoj ulici kod HEP toplinarstva (točna lokacija na karti) u 9:00 sati, predviđeno trajanje je 2-3 sata, a grupi se možete pridružiti naknadno i napustiti je i prije predviđenog vremena. U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja, stoga pratite Biomovu web i Facebook stranicu.

Promatranje u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu vodit će Branislav Oblučar.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Ovog vikenda održava se prvo ovogodišnje promatranje ptica

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se ovog vikenda, 11. i 12. siječnja, pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica, koje se ove godine održava 54. put.

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER