Vojko Obersnel ponovo izabran za potpredsjednika Europskog odbora regija

Rijeka će 29. i 30. travnja 2020. godine biti domaćin Izvanrednog sastanka Predsjedništva Odbora regija

Na konstituirajućoj 138. sjednici Europskog odbora regija koja se održala u Bruxellesu od 11.-12. veljače izabrano je novo vodstvo institucije, utvrđen sastav radnih tijela i ustanovljena nacionalna izaslanstva.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ponovo je izabran za potpredsjednika Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 27 država članica.

Odboru regija pridružio se još 2012. godine, tada kao predsjednik izaslanstva promatrača, a ulaskom naše zemlje u Europsku uniju postao je punopravnim članom ove institucije.

Kao jedan od potpredsjednika Odbora regija, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ima mogućnost utjecati na kreiranje zakona na razini Europske unije koji su vezani uz funkcioniranje regija i gradova što s kolegama iz svih država članica EU redovito i čini.

Za predsjednika Odbora regija EU-a izabran je Apostolos Tzitzikostas, načelnik grčke Regije Središnja Makedonija. On će iduće dvije i pol godine biti na čelu EU-ove skupštine lokalno i regionalno izabranih političara. Među  prioritetima kojima će se baviti tijekom svog mandata je i ojačavanje europske demokracije stavljanjem težišta na regije i gradove kako bi se Europa približila građanima.

  • Novi članovi i zamjenici Europskog odbora regija u mandatu 2020.-2025. / Foto: Facebook / European Committee of the Regions

Članovi Odbora regija i njihovi zamjenici imenuju se na razdoblje od pet godina. Članovi se okupljaju na plenarnim zasjedanjima u Bruxellesu pet do šest puta godišnje kako bi raspravljali i usvojili mišljenja, izvješća i rezolucije.

Zastupnici u Europskom parlamentu, povjerenici Europske komisije, članovi Vijeća i predstavnici predsjedništva EU-a pozivaju se na plenarna zasjedanja na kojima raspravljaju o pitanjima od osobitog značaja za regije i gradove. Članovi sudjeluju u radu tematskih povjerenstava Odbora regija i mogu se imenovati izvjestiteljima za izradu nacrta mišljenja.

Rijeka će 29. i 30. travnja 2020. godine biti domaćin Izvanrednog sastanka Predsjedništva Odbora regija. Sastanak će se održavati u Palači pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a očekuje se dolazak oko 120 zastupnika Odbora regija iz svih zemalja Europske unije.

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Od osnutka 1994. godine zadaća mu je zastupati i promicati interese lokalnih i regionalnih vlasti u postupku donošenja odluka Europske unije. Iz svog sjedišta u Bruxellesu Europski odbor regija tako doprinosi zbližavanju odnosa među narodima i regijama Europe, u kojoj se odluke donose na razini najbližoj građanima, u skladu s načelom supsidijarnosti.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Predstavljen program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Svečano predstavljanje programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture za 2020., uz druženje sa sponzorima i novinarima, održano je u zgradi Exportdrva, prostoru koji bi u idućoj godini trebao biti jedno od važnih mjesta održavanja izložbi i drugih događanja iz bogate kulturno-umjetničke EPK ponude.

Od otvorenja Europske prijestolnice kulture dijele nas još tri dana

U subotu 1. veljače 2020. Rijeka na više od 30 lokacija u centru grada, nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju cjelodnevnog programa uključen je izuzetno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER