Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Međunarodna karnevalska povorka u centar Rijeke u nedjelju 23. veljače dovodi 116  domaćih i stranih maškaranih grupa s više od 11.000 maškara

 

Humanitarni karnevalski bal

Dan uoči održavanja 37. Međunarodne karnevalske povorke Riječkog karnevala, u subotu 22. veljače u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci održat će se 15. po redu Humanitarni karnevalski bal.

Balu će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Olive Hempenstall, veleposlanica Irske; Arindam Bagchi, veleposlanik Indije; Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Republike Italije; Alan Bowman, veleposlanik Kanade; Dong-Chan Kim, veleposlanik Republike Koreje; Jűratè Règuckienè, veleposlanica Republike Litve; Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije; Robert Richard Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke; Victoria Jean Taylor, zamjenica šefa misije u Američkom veleposlanstvu; Kazumasa Miyazaki, savjetnik u Veleposlanstvu Japana, Mohamed Elsayed Arafa, savjetnik u Veleposlanstvu Egipta Urs Wuest, savjetnik u Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije.

Na Balu će biti i predstavnici gradova prijatelja Grada Rijeke: dr. Frank Mentrup, gradonačelnik Grada Karlsruhea, Njemačka; Gisela Hohlmann, zamjenica gradonačelnika Grada Neussa, Njemačka; predstavnice talijanskih gradova prijatelja: Estea, gradonačelnica Roberta Gallana i Faenze, Simona Sangiorgi te predstavnik Cetinja, Oskar Huter, direktor Turističke zajednice Prijestolnice Cetinje.

U Rijeci je i Mike Cubbard, gradonačelnik irskog grada Gallwaya, koji ove godine zajedno s Rijekom nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Na balu će se prikupljati sredstva za nabavku specijalnog vozila (kombija) za prijevoz osoba s posebnim potrebama. Ovo je 21. Karnevalski bal, odnosno 15. po redu koji nosi humanitarni predznak, a do sada je na humanitarnim balovima prikupljeno oko 1,3 milijuna kuna za pomoć raznim ustanovama i udrugama.

Na Balu će nastupiti glazbenici Big Banda Josipa Pepija Forembachera, Belfast Food, Katja Budimčić Sabljar i Antonio Krištofić, Prve riječke mažoretkinje te The Paulin Brothers Brass Band iz New Orleansa – poklon Američkog veleposlanstva u Zagrebu i skupina tradicionalnih japanskih plesača i majstora u izradi cvijeća – poklon najstarijeg grada prijatelja Kawasakija. Voditeljski par bit će Sandra Bandera i Larry Ambrozich.

Susreti gradonačelnika Obersnela s vođama gostujućih karnevalskih skupina i veleposlanicima

U nedjelju, 23. veljače, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel će se sa svojim suradnicima susresti s vođama karnevalskih grupa koje gostuju na Riječkom karnevalu. Goste će uz gradonačelnika Obersnela dočekati i meštar Toni te kraljica Karnevala Dora Pilepić, a pridružit će im se i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Riječ je o predstavnicima stranih karnevalskih skupina i predstavnicima maškaranih grupa iz raznih dijelova Hrvatske koji će, nakon ovoga susreta, uz grupe iz Primorsko-goranske županije, sudjelovati u Međunarodnoj karnevalskoj povorci.

Istog dana u 13.30 sati, gradonačelnik Vojko Obersnel i meštar Toni te kraljica Karnevala Dora Pilepić primit će uzvanike - veleposlanike i druge predstavnike diplomatskoga zbora te predstavnike gradova prijatelja i upoznati ih s tradicijom i osobitostima Riječkoga karnevala.

Prijemu će nazočiti ministar turizma Gari Cappelli, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš,  predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Međunarodna karnevalska povorka ove se godine održava po 37. put

U povorci ove godine sudjeluje 116 maškaranih grupa s više od 11.000 maškara. Uz grupe iz Rijeke i Primorsko-goranske županije te cijele Hrvatske, u povorci će sudjelovati i 24 grupe iz inozemstva - iz Italije, Slovenije Njemačke, Japana, Irske, Luksemburga, Litve, Mađarske, SAD-a, Indije, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije.

U Velikoj karnevalskoj povorci bit će i grupe iz Karlsruhea, Rostocka, Kawasakija te iz gradova koji su bili Europske prijestolnice kulture ili će to tek postati, poput Kaunasa, Veszprema, Matere i Galwaya. 

Prijenos Međunarodne karnevalske povorke s Korza tradicionalno se može pratiti putem TV signala Kanala RI i online livestreama, a ove godine od 15 do 17 sati i na 4. programu HRT-a.

>>> Preusmjeravanje prometa i zabrana parkiranja na riječkim parkiralištima u subotu 22. veljače i nedjelju 23. veljače 2020. <<<

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Predstavljen program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Svečano predstavljanje programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture za 2020., uz druženje sa sponzorima i novinarima, održano je u zgradi Exportdrva, prostoru koji bi u idućoj godini trebao biti jedno od važnih mjesta održavanja izložbi i drugih događanja iz bogate kulturno-umjetničke EPK ponude.

Od otvorenja Europske prijestolnice kulture dijele nas još tri dana

U subotu 1. veljače 2020. Rijeka na više od 30 lokacija u centru grada, nudi preko 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju cjelodnevnog programa uključen je izuzetno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER