Rijeka prva u Hrvatskoj sustavno upravlja energijom

Grad Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom prema normi ISO50001:2018

Certifikacijska kuća URSA Adriatica, dio URS (United Registrar of Systems) grupe iz Velike Britanije, uručila je Gradu Rijeci certifikate ISO50001:2018. Naime, u sklopu projekta Compete4SECAP za dvije upravne zgrade Grada Rijeke uspostavljen je sustav upravljanja energijom te certificiran prema normi ISO50001:2018.

Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Rijeke (Sustainable energy action plan – SEAP) usvojen je još 2010. godine. Grad Rijeka od tada slovi kao model dobre prakse energetske obnove javnih i stambenih zgrada u Hrvatskoj, a bolja primjena sustavnog gospodarenja energijom pomoći će Gradu Rijeci da u potpunosti iskoristi potencijale uštede energije.

 

Gradu Rijeci službeno su uručeni certifikati ISO50001:2018 kojima je uspostavljen sustav upravljanja energijom u dvije upravne zgrade Grada. U sustav su za sada uključene upravne zgrade Grada Rijeke na adresama Korzo 16 i Titov trg 3 kao značajni potrošači energije koja se najvećim dijelom koristi za klimatizaciju, uredsku opremu te za grijanje.

Grad Rijeka je, zajedno sa Zadrom, Velikom Goricom i Osijekom, među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje uvode sustavno upravljanje energijom prema normi ISO50001:2018, koje se provodi u okviru projekta Compete4SECAP čija je ukupna vrijednost 13.298.000 kuna.

Projekt se financira iz Europskog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a hrvatski partner je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Grad Rijeka provodi aktivnosti nadogradnje na postojeće obveze predviđene Zakonom o energetskoj učinkovitosti, a to su prije svega donošenje lokalne politike sustavnog gospodarenja energijom, uspostava energetskih (EE) timova, te praćenje i izvještavanje potrošnje električne i toplinske energije te vode putem ISGE aplikacije.

Uz to se planiraju i provode netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unaprjeđenje procedura. Prema dosadašnjim iskustvima procjenjuje se da će se u zgradama uštedjeti od 5-10 % ukupne potrošnje energije nakon potpune primjene sustava.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika–specijalistica za energetiku, u petak 7. veljače održat će konferenciju za medije te predstaviti dosadašnje aktivnosti Grada Rijeka na dobivanju standarda sustavnog gospodarenja energijom ISO50001:2018.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Europska prijestolnica kulture je i najpametniji grad u Hrvatskoj

Na konferenciji „Održivi gradovi”, koja je u utorak 24. studenog održana u Zagrebu, predstavljeno je istraživanje „Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova 2020.” u sklopu kojeg je Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji „Smart city / pametni grad“.

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER