Rijeka prva u Hrvatskoj sustavno upravlja energijom

Grad Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom prema normi ISO50001:2018

Certifikacijska kuća URSA Adriatica, dio URS (United Registrar of Systems) grupe iz Velike Britanije, uručila je Gradu Rijeci certifikate ISO50001:2018. Naime, u sklopu projekta Compete4SECAP za dvije upravne zgrade Grada Rijeke uspostavljen je sustav upravljanja energijom te certificiran prema normi ISO50001:2018.

Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Rijeke (Sustainable energy action plan – SEAP) usvojen je još 2010. godine. Grad Rijeka od tada slovi kao model dobre prakse energetske obnove javnih i stambenih zgrada u Hrvatskoj, a bolja primjena sustavnog gospodarenja energijom pomoći će Gradu Rijeci da u potpunosti iskoristi potencijale uštede energije.

 

Gradu Rijeci službeno su uručeni certifikati ISO50001:2018 kojima je uspostavljen sustav upravljanja energijom u dvije upravne zgrade Grada. U sustav su za sada uključene upravne zgrade Grada Rijeke na adresama Korzo 16 i Titov trg 3 kao značajni potrošači energije koja se najvećim dijelom koristi za klimatizaciju, uredsku opremu te za grijanje.

Grad Rijeka je, zajedno sa Zadrom, Velikom Goricom i Osijekom, među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje uvode sustavno upravljanje energijom prema normi ISO50001:2018, koje se provodi u okviru projekta Compete4SECAP čija je ukupna vrijednost 13.298.000 kuna.

Projekt se financira iz Europskog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a hrvatski partner je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Grad Rijeka provodi aktivnosti nadogradnje na postojeće obveze predviđene Zakonom o energetskoj učinkovitosti, a to su prije svega donošenje lokalne politike sustavnog gospodarenja energijom, uspostava energetskih (EE) timova, te praćenje i izvještavanje potrošnje električne i toplinske energije te vode putem ISGE aplikacije.

Uz to se planiraju i provode netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unaprjeđenje procedura. Prema dosadašnjim iskustvima procjenjuje se da će se u zgradama uštedjeti od 5-10 % ukupne potrošnje energije nakon potpune primjene sustava.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika–specijalistica za energetiku, u petak 7. veljače održat će konferenciju za medije te predstaviti dosadašnje aktivnosti Grada Rijeka na dobivanju standarda sustavnog gospodarenja energijom ISO50001:2018.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Rijeka: Dovršena energetska obnova OŠ-SE Belvedere

Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na  energetskoj obnovi.  Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a  obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER