Zabrana jednokratne plastike u sedam karipskih zemalja od 1. siječnja 2020.

Sve više (obalnih) zemalja zabranjuje plastiku. Kada će to učiniti Hrvatska?

U sedam karipskih zemalja 1. siječnja 2020. godine stupa na snagu zabrana plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu kako bi se spriječilo onečišćenje oceana plastičnim otpadom koje izravno utječe na morski život te ugrožava morski i obalni ekosustav.

Karibi su jedna od svjetskih regija koje su najonečišćenije plastičnim otpadom pa je uvođenje ove zabrane prvenstveno namijenjeno sprječavanju degradacije morskih i obalnih ekosustava, koja predstavlja zdravstveni rizik i ugrožava sigurnost hrane za oko 40 milijuna stanovnika njenih obalnih područja.

Sedam karipskih zemalja koje uvode zabranu plastike su Jamajka, Belize, Barbados, Dominikanska Republika, Grenada, Trinidad i Tobago te Bahami te je u njima od 1. siječnja najstrože zabranjen uvoz i upotreba plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu.

U karipskoj se regiji svake godine prosječno upotrijebi pet milijardi plastičnih vrećica, a općepoznata činjenica je kako je toj vrsti plastičnog otpada za razgradnju potrebno više stotine godina. Razmjeri problema plastičnog onečišćenja karipskih zemalja posebno su došli do izražaja kada su objavljeni podaci o količini plastičnog otpada po glavi stanovnika, prema kojima se čak deset zemalja ove regije nalazi među trideset najvećih onečišćivača u svijetu.

Svaki stanovnik Trinidada i Tobaga, primjerice, dnevno proizvodi čak 1,5 kilograma plastičnog otpada, što je u svijetu najveća zabilježena količina otpada po stanovniku. No, još veću zabrinutost izaziva procjena prema kojoj četvrtina tog otpada završi u moru ili na obalama te zemlje zbog neadekvatnih procesa obrade plastičnog otpada.

Prema procjenama za cijelu karipsku regiju, svake godine u moru završi više od 300.000 tona plastičnog otpada, a prema podacima Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), u obalnim područjima Kariba je u razdoblju od 2006. do 2012. godine prikupljeno čak 4 milijuna usitnjenog plastičnog otpada.

Očekuje se kako će onečišćenje plastičnim otpadom na male karipske zemlje tijekom nastupajućih godina utjecati sve izraženijim intenzitetom, a vlasti na Bahamima procjenjuju da će trenutna stopa plastičnog onečišćenja u turističkom sektoru uzrokovati gubitke do 10 milijuna američkih dolara godišnje.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zaboravite plastiku ako letite za Dubai

Zračne luke u Dubaiju su početkom godine zabranile plastiku za jednokratnu upotrebu, a najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata svoju budućnost nastoji graditi bez plastike, javlja Euronews.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Kina objavila rat plastici za jednokratnu upotrebu

Kineska vlada je u nedjelju objavila plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike. Kao jedan od najvećih svjetskih korisnika plastike, Kina do kraja 2020. godine uvodi zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima najvećih gradova, dok će u ostalim dijelovima zemlje zabrana stupiti na snagu do kraja 2022. godine. Osim vrećica, do kraja ove godine zabranit će se i korištenje slamki za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER