Solarna energija se može primijeniti i na kokošinjcu

Na ovoj ekološkoj farmi u Kaliforniji dobivaju se jaja sretnih koka

Automatizirani mobilni kokošinjac u Ekološkom centru sa sjedištem u kalifornijskom San Juan Capistranu izrađen je u studenom ove godine. Vrata kokošinjca se automatski otvaraju svakog jutra pri izlasku sunca i puštaju koke na pašnjake ove lijepe farme. Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Studio DOH (Designers on Holiday) specijaliziran je za minimalistički dizajn koji uvećava i produbljuje doživljaj na otvorenom. „Dizajnere na odmoru“ su 2014. godine pokrenuli Tom Gottelier i Bobby Petersen s ciljem okupljanja kreativaca iz različitih područja i razvijanja središta za eksperimentalni, suvremeni i održivi dizajn.

Namjera dizajnera je poticanje i razvijanje održivog dizajna, bilo da je riječ o savjetovanju i kreativnom usmjeravanju ili dizajniranju i izgradnji. U svom radu blisko surađuju s klijentima pri svakom koraku razvojnog procesa kako bi postigli što kvalitetniji krajnji rezultat na koji svi mogu biti ponosni. Ljetne mjesece provode u Skandinaviji u vlastitom dizajnerskom kampu, a ostatak godine borave u Kaliforniji.

Tako je nastao i automatizirani mobilni kokošinjac u Ekološkom centru u kalifornijskom San Juan Capistranu koji je dizajniran prema zahtjevima lokalnih poljoprivrednika i njegovog osnivača Evana Marksa kako bi omogućio hranjenje kokoški svježom travom i prirodno gnojenje novih usjeva.

Riječ je o laganoj kostrukciji na kotačima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen svjetlucavim aluminijem kako bi reflektirao toplinu, a dva velika „krila“ stvaraju hlad i štite kokoške od izravne sunčeve svjetlosti te osiguravaju prirodnu cirkulaciju zraka.

Solarni senzori na vratima ovog kokošjeg „karavana“ pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću otvaranje i zatvaranje vrata, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sustava.

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokoškama osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata iz konstrukcije se razvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca, uz koji se postavlja prijenosna ograda i štiti ih od potencijalnih grabežljivaca.

Iako neki poljoprivrednici ne pokazuju potrebu za inovativnim i funkcionalnim dizajnom nastambi za kokoške, ovaj mobilni kokošinjac može biti itekako koristan. Lako i svakodnevno premještanje na različite parcele unutar farme kokoškama omogućuje kvalitetnu i uravnoteženu prehranu te njihovo korištenje za prirodno gnojenje tijekom sezone sadnje.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Čista energija za europske otoke

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Ove biofilne kuće proizvode više energije nego što je troše

Nije tajna da je građevinski sektor resursno vrlo intenzivna industrija, no kalifornijska neprofitna organizacija Green New World vjeruje kako budućnost izgradnje može i treba biti zelenija i zdravija, a k tome može i sama proizvoditi energiju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER