Cres dobija solarnu elektranu za 1.500 otočnih kućanstava

Veća sigurnost elektroopskrbe cresko-lošinjskog otočja

Elektrana u Orlecu na Cresu prostirat će se na oko 17 hektara, bit će snage 6,5 MW, a očekivana proizvodnja je do 8,5 milijuna kWh godišnje te će pružiti veću sigurnost elektroopskrbe cresko-lošinjskog otočja i stabilnost sustava, javlja Novi list.

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije predstavio je stanovnicima Orleca na otoku Cresu koncept projekta sunčane elektrane Orlec – Trinket – istok koji priprema zajedno s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner.

„Planirana elektrana prostirat će se na oko 17 hektara, a maksimalna visina modula bit će 3 metra tako da će se uklopiti u okoliš. Snaga elektrane bit će 6,5 MW, a očekivana proizvodnja do 8,5 milijuna kWh godišnje, što je dovoljno za oko 1.500 kućanstava“, rekao je Andro Bačan s Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Lokacija solarne elektrane Orlec definirana je Prostornim planom Županije iz 2013. godine i od tada se priprema potrebna dokumentacija za njezinu izgradnju. Kako je najavio ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije Adam Butigan, sljedeće godine trebala bi biti spremna lokacijska dozvola.

„Elektrana će se graditi za potrebe cresko-lošinjskog područja, a ne da bi se električna energija izvozila s otoka. Time će se postići veća sigurnost elektroopskrbe otočja i stabilnost sustava čak i ljeti kad je najveća potrošnja“, izjavio je Butigan.

Orlečane je posebno zanimalo hoće li plaćati jeftiniju struju kad im se u neposrednom susjedstvu izgradi elektrana. Objašnjeno im je da će se u skladu s postojećim propisima proizvedena struja isporučivati u HEP-ov sustav pa će je i dalje kupovati po cijeni koja vrijedi za sve potrošače.

Što se tiče utjecaja elektrane na prirodu, prema zaključku Ministarstva zaštite okoliša predviđeni zahvat ekološki je prihvatljiv, a priprema se i krajobrazni elaborat koji će ocijeniti Ministarstvo kulture.

Mještane Orleca je posebno obradovala činjenica da će njihove ovce i dalje moći pasti travu između solarnih kolektora te na taj način, kao svojevrsne žive kosilice, održavati travnjak.

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Dovršava se solarna elektrana na koprivničkim Bazenima Cerine

Radovi postavljanja solarne elektrane na Gradskim bazenima Cerine počeli su krajem travnja, a njihov se dovršetak očekuje ovog tjedna, izvijestilo je koprivničko Gradsko komunalno poduzeće Komunalac.

Sljedećeg tjedna otvara se najveća bečka solarna elektrana

U utorak 29. listopada počinje s radom najveća bečka solarna elektrana i to na krovu trgovačkog centra Donauzentrum kao još jedan važan poticaj za zaštitu klime i daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u austrijskom glavnom gradu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER