Ovog petka prosvjedi za klimu u Zagrebu, Osijeku i Šibeniku

Pridružite se prosvjedima za klimu koje ovog petka 29. studenog u Zagrebu, Osijeku i Šibeniku organizira pokret mladih Fridays For Future Hrvatska

Inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska se i ovog puta pridružuje Globalnom prosvjedu za klimu te u petak 29. studenog organizira prosvjede u Zagrebu, Osijeku i Šibeniku.

U sklopu Globalnog prosvjeda za klimu, u petak 29. studenog 2019., inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska organizira prosvjede u sljedeća tri hrvatska grada:

  • Zagreb - Trg svetog Marka - 14.00
  • Osijek - Rondel velikana - 15.00
  • Šibenik - Park kod Gospe - 13.00

Također, Inicijativa u subotu 30. studenog u Splitu organizira akciju čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.

  • Prosvjed za klimu u Zagrebu 15. ožujka 2019. / Foto: Greenpeace / Nevio Smajić

Svijet kakvog poznajemo postaje nam nepoznat, navodi se u najavi prosvjeda. Venecija upravo proživljava najveće poplave u više od posljednjih 50 godina, poplavljeno je 85 % grada, a gradonačelnik Luigi Brugnaro je za dramatičnu situaciju okrivio klimatske promjene. Istovremeno, u Australiji gori više od stotinu požara, nestaju šume, a ljudi tijekom dana vide samo prašinu.

  • Fotografija prikazuje sve vjerojatniju budućnost – onečišćenje plastikom će nam promjeniti život / FridaysForFuture Hrvatska

Mladi ne žele živjeti u takvoj stvarnosti. Žele da oni nakon njih imaju normalne živote i djetinjstva, a ne da su u opasnosti od posljedica klimatskih promjena i prirodnih nepogoda uzrokovanih ljudskim utjecajem. Stoga se ti isti mladi i odlučuju boriti.

Na prosvjedima za klimu u rujnu 2019. godine brojke pokazuju kako društvo više ne može stajati po strani i čekati – zadivljujućih 4.500 lokacija u 150 zemalja dobilo je podršku čak 6 milijuna prosvjednika diljem svijeta. No, borba protiv klimatskih promjena još uvijek nije gotova, a mladi ne odustaju. Jedini način da pokrenu promjenu je da se uključe svi – učenici, studenti, odgajatelji i profesori, roditelji, umirovljenici, sindikati, radnici i svi ostali kojima je stalo do vlastite budućnosti i one svoje djece, jer globalno zatopljenje ne čeka.

Inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska poziva vas da se pridružite pokretu i podržite ga u skladu sa svojim mogućnostima, posebice dolaskom na prosvjede u Zagrebu, Osijeku i Šibeniku.

Više informacija možete pronaći na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia i samom događaju Prosvjed za klimu (Zagreb).

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

I jablane ubijaju, zar ne?

Dok europske metropole ubrzano sade drveće s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građana, zagrebačka gradska uprava uporna je jedino u njihovom rušenju. Sada namjeravaju ukloniti i posljednje stablo jablana u Čerininoj ulici.

Ovog petka prosvjedi za klimu u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku

Posljedice klimatskih promjena, koje su prvi iskusili najsiromašniji narodi svijeta, sada se osjećaju diljem planeta. Suočeni smo s ekstremnim vremenskim prilikama, katastrofalnim nestankom biljnog i životinjskog svijeta te budućnošću u kojoj neće biti vode i hrane. Pokažite da vam je stalo i ovog petka 20. rujna pridružite se klimatskim prosvjedima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

20. rujna održavaju se prosvjedi za klimu u Zagrebu i Rijeci

Posljedice klimatskih promjena, koje su prvi iskusili najsiromašniji narodi svijeta, sada se osjećaju diljem planeta. Suočeni smo s ekstremnim vremenskim prilikama, katastrofalnim nestankom biljnog i životinjskog svijeta te budućnošću u kojoj neće biti vode i hrane. Pokažite da vam je stalo i 20. rujna se pridružite klimatskim prosvjedima u Zagrebu i Rijeci.

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER