Australske biljke imaju supermoći kojima spašavaju onečišćena tla

Uklanjaju oštećenja uzrokovana izljevima kemikalija i nuklearnim nesrećama

O kvaliteti tla ovisi i kvaliteta vode koja kroz njega teče i u njega ponire, ali i kvaliteta zraka iznad tla. Iako tlo ima značajan utjecaj na cjelokupni živi i neživi svijet, ono je najizloženije ljudskom djelovanju, a broj zakonskih propisa za njegovu zaštitu i tehnologija za obradu je minimalan.

Kada se dogodi nesreća uzrokovana ljudskim djelovanjem poput izlijevanja kemikalija ili nuklearnih nesreća, onečišćeno tlo narušava normalno funkcioniranje ekosustava, a kemikalije u njemu onemogućavaju opstanak većine flore i faune. No u Australiji postoje biljke koje se mogu prilagoditi i takvim uvjetima tla te pomoći oporavku onečišćenog područja.

Ova biotehnologija naziva se fitoremedijacija i podrazumijeva korištenje biljaka, točnije prirodnih procesa koji se u njima odvijaju, za uklanjanje onečišćujućih tvari iz kontaminiranog tla. Biljke su sposobne vezati, stabilizirati ili akumulirati onečišćujuću tvar u korijenu i tako je učiniti manje dostupnom ili je potpuno ukloniti iz tla. 

Biljke koje imaju značajnu ulogu u procesu fitoremedijacije dokumentirane su još u vrijeme černobilske katastrofe 1986. godine. Poznata su i istraživanja koja su pokazala da suncokret može „upiti“ radioaktivne izotope, kao i da indijska gorušica (Brassica juncea) akumulira teške metale iz onečišćenog tla.

„Koristimo izvorne australske biljke jer su za Australiju svojstveni jaki sezonski valovi vrućine, nutrijentima siromašna tla i neredovite kiše. U takvim uvjetima mnoge biljke neaustralskog podrijetla bore se za opstanak“, kaže Megan Phillips, ekološka znanstvenica s Tehnološkog sveučilišta u Sydneyu.

„Naše izvorne biljke unaprijed su prilagođene našim otežanim okolišnim uvjetima i samim time imaju veću vjerojatnost dugoročnog preživljavanja na kontaminiranim područjima“, dodaje Megan Phillips.

Usprkos velikom potencijalu za provođenje fitoremedijacije, malo je informacija o korištenju australskih biljaka za tu namjenu, što znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyju ovim projektom žele promijeniti. Naime, fitoremedijacija se daleko više i učinkovitije provodi izvan Australije i to pri obradi tla uz područja bivših zračnih luka i industrijskih objekata.

„Ova biotehnologija je, također, i vrlo ekonomski isplativa. Može biti i do deset puta jeftinija u usporedbi s unajmljivanjem bagera, iskopavanjem onečišćenog dijela tla i odlaganjem otpada na deponije“, dodaje Megan Phillips.

Biljke na siguran način pročišćavaju onečišćena tla s minimalnim utjecajem na stanovništvo i druge biljke u njihovoj blizini, a sam proces pokazuje veliku učinkovitost. Upravo to fitoremedijaciju čini potencijalnom biotehnologijom za uobičajeno korištenje pri sanaciji onečišćenih tla u budućnosti.

Megan Phillips i njezin znanstveni tim uskoro će privesti kraju ovo istraživanje i zatim objaviti saznanja do kojih su njime došli.

B.K.

VEZANE VIJESTI

Istraživači s Yalea razvili su novu vrstu amorfnog metala

Istraživači s Yalea razvili su novu vrstu amorfnog metala (metalnog stakla ili amorfne metalne legure) smanjenjem broja jezgara pri procesu kristalizacije čestica materijala nanodimenzija. Dobiveni materijal zadovoljavajućih je svojstava, a istraživači mu prognoziraju široku primjenu. 

Meduze su napast, ali rješenje je na vidiku!

Klimatske promjene i ljudski utjecaj na morske ekosustave uz prekomjerni izlov ribe rezultiraju smanjenjem ribljeg fonda, a s velikom su vjerojatnošću utjecali i na izniman porast broja meduza u sve toplijim svjetskim morima i oceanima. Europskim projektom GOJELLY, kojim koordinira njemački GEOMAR Helmholtz centar za oceanografiju, njihov sve veći broj i svojstva namjeravaju se koristiti kao izvor za proizvodnju biofiltara za čestice mikroplastike, gnojiva ili hrane za ribe.

Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Stvaranje povijesti: Tesla uključio najveću bateriju na svijetu

Južna Australija službeno je u petak aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Podvig je postignut ponajviše zahvaljujući izvršnom direktoru Tesle. Podsjetimo se, Elon Musk se odvažno okladio da će uspjeti instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije jačine 100 MW u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER