Otvara se prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Prva u Hrvatskoj i najveća geotermalna elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom

Geotermalna elektrana Velika 1 u Cigleni kraj Bjelovara otvara se u utorak 19. studenog 2019.

Riječ je prvoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj te najvećoj geotermalnoj elektrani u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom (16,5 MW) koja pokriva potrebe za električnom energijom oko 29.000 kućanstava. Iako u Hrvatskoj ne postoji djelatnost proizvodnje komponenata za geotermalne pogone, nositelj ove investicije, turska grupacija MB Holding, želio je u realizaciji projekta u što većoj mjeri uključiti hrvatske tvrtke.

Tako od 325 milijuna kuna ukupnog ulaganja više od 68 % (220 milijuna kuna) čini udio usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu. Kompanija MB Holding poznata je po tome što je prva započela geotermalne projekte u Turskoj, a planira i nastavak ulaganja u Hrvatskoj te započinje novi projekt - geotermalnu elektranu kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW.

  • GTE Velika Ciglena u blizini Bjelovara

Geotermalnu elektranu Velika 1 službeno će otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave kompanije MB Holding Muharrem Balat.

OIEH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER