Otvara se prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Prva u Hrvatskoj i najveća geotermalna elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom

Geotermalna elektrana Velika 1 u Cigleni kraj Bjelovara otvara se u utorak 19. studenog 2019.

Riječ je prvoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj te najvećoj geotermalnoj elektrani u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom (16,5 MW) koja pokriva potrebe za električnom energijom oko 29.000 kućanstava. Iako u Hrvatskoj ne postoji djelatnost proizvodnje komponenata za geotermalne pogone, nositelj ove investicije, turska grupacija MB Holding, želio je u realizaciji projekta u što većoj mjeri uključiti hrvatske tvrtke.

Tako od 325 milijuna kuna ukupnog ulaganja više od 68 % (220 milijuna kuna) čini udio usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu. Kompanija MB Holding poznata je po tome što je prva započela geotermalne projekte u Turskoj, a planira i nastavak ulaganja u Hrvatskoj te započinje novi projekt - geotermalnu elektranu kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW.

  • GTE Velika Ciglena u blizini Bjelovara

Geotermalnu elektranu Velika 1 službeno će otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave kompanije MB Holding Muharrem Balat.

OIEH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER