MB Holding pokreće svoj drugi projekt u Hrvatskoj

Najavljen projekt izgradnje nove geotermalne elektrane u Legradu snage 19,9 MW

Potpisan je ugovor s hrvatskom projektnom kućom Ekonerg za projektiranje binarne (ORC) geotermalne elektrane Legrad snage 19,9 megavata (MW)

MB Geothermal, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu turskog MB Holdinga, potpisala je ugovor s hrvatskom projektnom kućom Ekonerg za projektiranje binarne (ORC) geotermalne elektrane Legrad snage 19,9 megavata (MW).

Time je započet proces realizacije geotermalne elektrane u Legradu, u blizini Koprivnice, koja će biti izgrađena korištenjem naprednih tehnoloških sustava i godišnje će proizvesti oko 165 gigavatsati (GWh) električne energije, što je energetski ekvivalent oko 100.000 barela nafte. Kako na geotermalnu energiju ne utječu vremenski uvjeti, elektrana će kontinuirano isporučivati energiju u prijenosnu mrežu sjeverne Hrvatske. MB Geothermal je, također, nedavno zatražio izradu elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja od Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

  • GTE Velika Ciglena

Ovo je drugi veliki geotermalni projekt kojega MB Holding razvija u Hrvatskoj. Grupacija već upravlja geotermalnom elektranom u Velikoj Cigleni u blizini Bjelovara – prvom hrvatskom geotermalnom elektranom te najvećom u Europskoj uniji koja radi na ORC principu. Elektrana ima ukupnu bruto snagu od 16,5 MW te ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije o otkupu električne energije na razini od 10 MW neto, što odgovara prosječnoj energetskoj potrošnji oko 29.000 hrvatskih kućanstava i mjesečnoj proizvodnji 7,3 GWh električne energije.

Srednjoročni planovi MB Holdinga u Hrvatskoj usmjereni su prema izgradnji geotermalnih elektrana ukupne snage 80 MW.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER