GTE Velika 1: Otvorena je prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Geotermalnu elektranu Velika 1 su otvorili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat

Geotermalna elektrana Velika 1 u Cigleni kraj Bjelovara, snage 16,5 MW, vrijedna je 325 milijuna kuna te je ujedno najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom.

Svečano otvorenje elektrane okupilo je brojne uzvanike politike i gospodarstva, među kojima su bili Nj. E. veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac, voditelj projekta Velika 1 Dragutin Domitrović, kao i predstavnici HEP-a, Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), Grada Bjelovara, županije te izvođača radova.

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njenim pokretanjem otvoreno je deset radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68 % isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača.

„Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja. Činjenica da je uloženo više od 300 milijuna kuna govori o tome koliko su investitori vjerovali u projekt i koliko je ovaj tim stručan. Hrvatskoj je u interesu svaki kW i upravo zato ovakvi projekti moraju imati širu podršku. Ovaj projekt je i dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti.“ - istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić je dodao kako se očekuje da će MB Holding u narednom razdoblju iskazati interes za daljnje sastanke i nove projekte. „Sasvim sigurno će daljnjem rastu i razvoju tih projekata, ali i razvoju drugih projekata obnovljivih izvora energije, doprinijeti premijski model natječaja koji se očekuje sljedeće godine“, rekao je ministar.

Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je direktorica OIEH-a Maja Pokrovac. „Hrvatska može razviti stotine MW i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi. Postoji veliki izvozni potencijal. Kao potvrda našeg znanja i spremnosti svjedoči i činjenica da susjedna Mađarska, koja isto tako ima jaki geotermalni potencijal, do sada ima jednu geotermalnu elektranu od 3,5 MW. Ovo je dokaz da se možemo nametnuti kao centar razvoja u ovoj regiji“, smatra Pokrovac.

„Mi smo u Turskoj izgradili pet elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nadamo se da ćemo isto napraviti i u Hrvatskoj. Geotermalna energije ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Ako su dobro projektirane i pravilno održavane, geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju i to je njihova najvažnija značajka. Također, riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba. Geotermalna energija je vrlo rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskoj.“ – rekao je Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga, kompanije koja je u Turskoj izgradila pet geotermalni elektrana.

Voditelj projekta Dragutin Domitrović je uzvanike proveo kroz osnovne karakteristike elektrane koja opskrbljuje električnom energijom tri četvrtine Bjelovara.

„Velika 1 ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om sklopljen na 10 MW, što odgovara prosječnoj potrošnji energije oko 29 tisuća hrvatskih kućanstava. Kako su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, ona se u mrežu isporučuje neovisno o vremenskim uvjetima i dobu dana. Od ožujka ove godine, otkad je Velika 1 u punoj proizvodnji, isporučeno je više od 55 GWh električne energije“, istaknuo je Domitrović.

Kompanija MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj te su već krenuli u razvoj novog projekta - geotermalne elektrane kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW. Nadaju se da će u budućim elektranama omjer domaćih i stranih dobavljača i izvođača biti još povoljniji u korist domaćih kompanija.

„Vjerujemo da je, s obzirom na bogat geotermalni potencijal kontinentalne Hrvatske, Velika 1 tek prva od mnogih", poručio je Domitrović.

OIEH / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER