GTE Velika 1: Otvorena je prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Geotermalnu elektranu Velika 1 su otvorili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat

Geotermalna elektrana Velika 1 u Cigleni kraj Bjelovara, snage 16,5 MW, vrijedna je 325 milijuna kuna te je ujedno najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom.

Svečano otvorenje elektrane okupilo je brojne uzvanike politike i gospodarstva, među kojima su bili Nj. E. veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac, voditelj projekta Velika 1 Dragutin Domitrović, kao i predstavnici HEP-a, Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), Grada Bjelovara, županije te izvođača radova.

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njenim pokretanjem otvoreno je deset radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68 % isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača.

„Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja. Činjenica da je uloženo više od 300 milijuna kuna govori o tome koliko su investitori vjerovali u projekt i koliko je ovaj tim stručan. Hrvatskoj je u interesu svaki kW i upravo zato ovakvi projekti moraju imati širu podršku. Ovaj projekt je i dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti.“ - istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić je dodao kako se očekuje da će MB Holding u narednom razdoblju iskazati interes za daljnje sastanke i nove projekte. „Sasvim sigurno će daljnjem rastu i razvoju tih projekata, ali i razvoju drugih projekata obnovljivih izvora energije, doprinijeti premijski model natječaja koji se očekuje sljedeće godine“, rekao je ministar.

Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je direktorica OIEH-a Maja Pokrovac. „Hrvatska može razviti stotine MW i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi. Postoji veliki izvozni potencijal. Kao potvrda našeg znanja i spremnosti svjedoči i činjenica da susjedna Mađarska, koja isto tako ima jaki geotermalni potencijal, do sada ima jednu geotermalnu elektranu od 3,5 MW. Ovo je dokaz da se možemo nametnuti kao centar razvoja u ovoj regiji“, smatra Pokrovac.

„Mi smo u Turskoj izgradili pet elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nadamo se da ćemo isto napraviti i u Hrvatskoj. Geotermalna energije ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Ako su dobro projektirane i pravilno održavane, geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju i to je njihova najvažnija značajka. Također, riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba. Geotermalna energija je vrlo rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskoj.“ – rekao je Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga, kompanije koja je u Turskoj izgradila pet geotermalni elektrana.

Voditelj projekta Dragutin Domitrović je uzvanike proveo kroz osnovne karakteristike elektrane koja opskrbljuje električnom energijom tri četvrtine Bjelovara.

„Velika 1 ima ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om sklopljen na 10 MW, što odgovara prosječnoj potrošnji energije oko 29 tisuća hrvatskih kućanstava. Kako su geotermalne elektrane bazni proizvođači električne energije, ona se u mrežu isporučuje neovisno o vremenskim uvjetima i dobu dana. Od ožujka ove godine, otkad je Velika 1 u punoj proizvodnji, isporučeno je više od 55 GWh električne energije“, istaknuo je Domitrović.

Kompanija MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj te su već krenuli u razvoj novog projekta - geotermalne elektrane kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW. Nadaju se da će u budućim elektranama omjer domaćih i stranih dobavljača i izvođača biti još povoljniji u korist domaćih kompanija.

„Vjerujemo da je, s obzirom na bogat geotermalni potencijal kontinentalne Hrvatske, Velika 1 tek prva od mnogih", poručio je Domitrović.

OIEH / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na sunčanoj strani: Predavanja o solarnim elektranama za kućanstva

Stručni tim neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge „Na sunčanoj strani“, od 29. kolovoza do 2. rujna na području Zagrebačke županije održava tri besplatna predavanja pod nazivom „Solarne elektrane za kućanstva”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER