Završena prva dionica nove biciklističke staze u Beču

Zašto se u Beču živi najbolje na svijetu?

Dok su u Zagrebu vijesti o puknuću cjevovoda, vrelovoda ili bilo koje druge zastarjele i loše održavane gradske infrastrukture gotovo svakodnevne, Beč svakog dana iznenađuje podizanjem kvalitete javnog prostora. Jučer je, primjerice, otvorena prva dionica nove biciklističke staze uz Linke Wienzeile kojom će biciklisti sada lakše i sigurnije moći stići do poznate bečke tržnice Naschmarkt.

U ponedjeljak je u Beču otvorena prva dionica nove biciklističke staze koja prolazi pored čuvene galerije Secession te uz Linke Wienzeile vodi prema tržnici Naschmarkt. Staza će u cijeloj svojoj dužini biti završena najkasnije do 13. prosinca ove godine.

„Svaka biciklistička staza koju gradimo u našem gradu doprinosi zaštiti klime. Vožnja biciklom znači svakodnevnu slobodu, kretanje i radost, a da bi naše građanke i građani bili sigurni u biciklističkom prometu stalno radimo na poboljšanju postojećih i izgradnji novih biciklističkih staza“, naglasila je zamjenica bečkog gradonačelnika i gradska vijećnica za zaštitu klime Birgit Hebein. „Sada smo dovršili prvu dionicu nove biciklističke staze, a posebno me raduje što se građevinski radovi odvijaju brzo, prema planu i bez većih prometnih problema, također zahvaljujući velikoj pomoći policije.“

  • © Mobilitätsagentur / Christian Fürthner

Prve reakcije Bečanki i Bečana, a posebice biciklista su vrlo pozitivne. Ova se biciklistička staza uz Linke Wienzeile dugo očekivala i njenim se dovršetkom stvara kontinuirana, atraktivna i sigurna veza za bicikliste od Bečke državne opere do rubnih dijelova grada kod Purkersdorfa. Također, novom biciklističkom stazom uz Naschmarkt konačno će se zatvoriti bečka biciklistička mreža.

Zbog oštećenja kolnika uslijed velikog prometnog opterećenja prometnice uz Linke Wienzeile, istovremeno se uz izgradnju biciklističke staze u potpunosti obnavlja i cesta.

  • © Straßenverwaltung und Straßenbau MA 28

Dvosmjerna biciklistička staza široka je dva metra, a između kolnika i biciklističke staze nalazi se sigurnosna linija širine jednog metra koja omogućuje dovoljno prostora za ulazak i izlazak iz automobila, kao i za dostavna vozila. Ono što je možda najvažnije, izgradnjom ove biciklističke staze značajno je poboljšana sigurnost cjelokupnog prometa.

Druga dionica biciklističke staze do križanja s ulicom Köstlergasse trebala bi biti dovršena najkasnije do 13. prosinca 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč će sljedeće godine imati stotinu pješačkih zona

U četvrtak je u nazočnosti bečke dogradonačelnice Birgit Hebein te predstavnika nadležnih gradskih odjela i Bečke gospodarske komore službeno otvorena obnovljena bečka ulica Rotenturmstraße i to simboličnim postavljanjem posljednje granitne ploče. Nakon pet i pol mjeseci radova, Bečanke i Bečani su u povijesnoj jezgri grada dobili novu atraktivnu zonu susreta i to uoči početka ovogodišnjih adventskih svečanosti.

Biciklistički procvat Pariza

Biciklizam u Parizu trenutno doživljava pravi procvat, a posljednjih je mjeseci korištenje bicikla za prijevoz na posao i s posla postalo „très chic“.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

New York gradi više od 250 novih biciklističkih staza

Gradsko vijeće New Yorka odlučilo je u izgradnju cestovne infrastrukture u sljedećih deset godina uložiti 1,7 milijardi dolara kako bi se poboljšala sigurnost biciklista i pješaka, javlja The Guardian.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER