New York gradi više od 250 novih biciklističkih staza

Njujorške bicikliste i pješake očekuje svjetlija budućnost

Gradsko vijeće New Yorka odlučilo je u izgradnju cestovne infrastrukture u sljedećih deset godina uložiti 1,7 milijardi dolara kako bi se poboljšala sigurnost biciklista i pješaka, javlja The Guardian.

New York se odlučio na izgradnju više od 250 novih biciklističkih staza i znatno proširenje prostora za pješake, čime definitivno napušta svoju tradicionalnu „automobilsku kulturu“. Gradsko vijeće je ovog tjedna usvojilo zakon kojim će se u cestovnu infrastrukturu New Yorka u sljedećih deset godina uložiti 1,7 milijardi dolara čime će se drastično transformirati gradske ulice i uvelike poboljšati sigurnost biciklista i pješaka.

„Način na koji smo dosad planirali naše ulice više nema smisla, a to itekako osjećaju naši građani dok svakodnevno čekaju u prometnim gužvama, voze se sporim autobusima ili riskiraju vlastitu sigurnost vožnjom bicikala na nezaštićenim biciklističkim stazama. Želim potpuno revolucionirati ulični prostor našeg grada i to je ono što će se ovim zakonom omogućiti. Ovo je put u promišljeno, sveobuhvatno napuštanje naše 'automobilske kulture' i ponosan sam što smo usvojili ovaj zakon“, izjavio je 37-godišnji predsjednik Gradskog vijeća New Yorka Corey Johnson, za kojeg se očekuje da će se kandidirati za gradonačelnika na izborima 2021. godine.

Broj biciklista u New Yorku je u stalnom porastu, a prema najnovijem izvješću o kretanju biciklističkog prometa broj građana koji bicikl koriste nekoliko puta mjesečno porastao je od 2012. do 2017. za 26 %. No, u istom je izvješću objavljeno kako u prometu stradava sve više njujorških biciklista – do sada je u ovoj godini smrtno stradalo 26 biciklista, što je najveći broj u posljednjih 20 godina, a smrtnost pješaka i biciklista porasla je za 24 %.

Novi zakon zahtijeva da grad svakih pet godina objavi i provede master plan kojim će se poboljšati sigurnost na gradskim ulicama i korištenje javnog prijevoza te osigurati smanjenje emisija iz vozila i pristup osobama s invaliditetom.

  • Njujorški sustav javnih bicikala Citi Bike ima sve više korisnika / Foto: Creative Commons / Pixabay

Prvi petogodišnji plan, koji se treba donijeti u prosincu 2021., uključivat će izgradnju 240 kilometara autobusnih linija, zaštićenih ogradama ili video nadzorom, te 400 kilometara zaštićenih biciklističkih staza, fizički odvojenih od prometnica. Također, planiraju se poboljšati autobusna stajališta i informiranje putnika te uvesti semafori za ubrzavanje autobusnog prometa. Unutar prve dvije godine provođenja plana gradska se uprava obvezuje urediti i 92.903 četvornih metara novog pješačkog prostora.

Drugim petogodišnjim planom od 2026. godine krenula bi izgradnja nove mreže međusobno povezanih biciklističkih staza, zaštićenih autobusnih linija na svim rutama i pješačke signalizacije na 2.500 gradskih križanja.

Iako će New Yorku trebati još dosta vremena kako bi se po broju i kvaliteti biciklističkih staza mogao natjecati s Kopenhagenom i Amsterdamom, a u zadnje vrijeme i Parizom, novi zakon predstavlja značajnu novost za grad u kojem automobilski promet ima prioritet još od 1920-ih godina.

Prema ranije spomenutom izvješću, objavljenom u svibnju ove godine, bicikl redovito vozi gotovo 800.000 Njujorčana, a procjenjuje se da se biciklom svakodnevno napravi više od 490.000 pojedinačnih putovanja, što je tri puta više u odnosu na 2004. godinu. Do prošle godine u gradu je uređeno ukupno 2.000 kilometara biciklističkih staza, od kojih je 480 zaštićeno.

U porastu je i upotreba Citi Bike usluge, njujorškog sustava javnih bicikala, kojim je u rujnu obavljeno čak 2,5 milijuna putovanja, odnosno 80.475 dnevno. Za usporedbu, u rujnu 2018. godine zabilježeno je gotovo 1,9 milijuna putovanja ili prosječno 62.616 dnevno.

No, za mnoge je bicikliste i dalje najveći problem sigurnost u prometu zbog povećanja prometnih gužvi dijelom izazvanih sve češćim korištenjem usluga kao što su Uber i Lyft, ali i poteškoćama u podzemnoj željeznici. Novim zakonom će se povećati sigurnost biciklista, ponajviše zbog izgradnje zaštićenih biciklističkih staza, čime će se na korištenje bicikala odlučivati sve veći broj građana. To potvrđuje i sve popularnija biciklistička staza Brooklyn Waterfront Greenway koja će po svom dovršetku biti duga čak 41 kilometar.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

U Parizu gotovo izjednačeno prometovanje biciklima i automobilima

Na velik porast korištenja bicikala u francuskom glavnom gradu posljednjih je tjedana svakako utjecao kaos u prometu i javnom prijevozu uzrokovan prosvjedima protiv mirovinske reforme, no ogroman porast biciklista u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je i zahvaljujući velikim ulaganjima u novu biciklističku infrastrukturu.

Biciklistički procvat Pariza

Biciklizam u Parizu trenutno doživljava pravi procvat, a posljednjih je mjeseci korištenje bicikla za prijevoz na posao i s posla postalo „très chic“.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER