Biciklistički promet u Beču obara rekorde

Broj biciklista u austrijskoj metropoli 2019. porastao je za 2,5 %

U doba klimatskih promjena bicikl postaje sve značajnije prijevozno sredstvo. Da su toga svjesni i građani Beča, pokazuju statistički podaci o tamošnjem biciklističkom prometu koji je od 2011. godine do danas u neprestanom porastu. Vožnja biciklom je, naime, nakon pješačenja najpovoljnija prometna opcija koja uz to i čuva okoliš.

Automatski brojači koji svakodnevno mjere biciklistički promet na bečkim ulicama zabilježili su da je protekle godine tim gradom prometovalo 2,5 % više biciklistica i biciklista nego 2018. Tako se ulicom „Argentinierstraße“ između bečkog glavnog kolodvora i centra grada biciklom provozalo 8 % više Bečanki i Bečana nego godinu ranije. Tom je ulicom 2010. u jednom danu prošlo 1.296 biciklistica i biciklista, no brojka je do 2019. narasla na 2.617 − što je skok od čak 102 %! Iste je godine oboren i rekord na najfrekventnijoj biciklističkoj stazi na ulici „Opernring“, gdje je ukupno zabilježeno nevjerojatnih 1,6 milijuna biciklistica i biciklista. Tom se stazom, primjerice, 18. lipnja 2019. na dva kotača provozalo gotovo 10.000 ljudi.

  • Grad Beč konstantno širi svoju mrežu biciklističkih staza / © Fahrrad Wien

Prema riječima bečke dogradonačelnice Birgit Hebein rastući broj biciklista potvrđuje da sve više građana odlučuje promijeniti svoje navike pa odabire prijevozno sredstvo na dva kotača. U tome ih podržava i Grad Beč koji ove godine planira dodatno proširiti svoju mrežu biciklističkih staza.

  • Automatski brojač na ulici Operngasse je još početkom listopada 2019. izmjerio preko milijun biciklista / © Fahrrad Wien

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Završena prva dionica nove biciklističke staze u Beču

Dok su u Zagrebu vijesti o puknuću cjevovoda, vrelovoda ili bilo koje druge zastarjele i loše održavane gradske infrastrukture gotovo svakodnevne, Beč svakog dana iznenađuje podizanjem kvalitete javnog prostora. Jučer je, primjerice, otvorena prva dionica nove biciklističke staze uz Linke Wienzeile kojom će biciklisti sada lakše i sigurnije moći stići do poznate bečke tržnice Naschmarkt.

U Beču 2021. više od 9,3 milijuna biciklista i biciklistica!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, broj biciklist(ic)a bio je još veći nego 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER