Uvođenje načela kružnog gospodarstva u automobilskoj industriji

Inicijativa je pokrenuta na UN-ovom summitu o klimatskim akcijama

Inicijativa za uvođenje načela kružnog gospodarstva u automobilskoj industriji nastoji temeljito preobraziti ovu industriju te potaknuti njenu održivu proizvodnju i pružiti nove oblike i usluge održive mobilnosti.

Tijekom održavanja UN-ovog summita o klimatskim akcijama, EIT Climate-KIC, Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) te nekoliko partnerskih organizacija i tvrtki pokrenuli su inicijativu koja ima za cilj radikalno umanjiti ekološki otisak automobilske industrije: The Circular Cars Initiative.

Automobili su odgovorni za 90 posto onečišćenja zraka u gradovima te u prosjeku sadrže 1,4 tone materijala od čega se na kraju životnog ciklusa automobila oporabljuje i ponovo koristi vrlo malo. Međutim, tehnološki napredak i briga za okoliš sada nužno pokreću brzu transformaciju automobilske industrije i potiču održivu mobilnost.

Prema podacima EU-a, sprečavanjem stvaranja otpada, ekološkim dizajnom, ponovnom upotrebom otpada i sličnim mjerama tvrtke bi mogle ostvariti neto uštedu od 600 milijardi eura, odnosno 8 % godišnjeg prometa, a godišnje bi se emisije stakleničkih plinova ujedno smanjile za od 2 do 4 %.

Uvođenje načela kružnog gospodarstva smanjuje pritisak na okoliš, povećava sigurnost nabavke sirovina, konkurentnost i inovacije, a prema procjenama bi omogućilo i otvaranje 580 tisuća novih radnih mjesta. Svakako je važno istaknuti kako bi potrošači dobili dugotrajnije, otpornije i vrjednije proizvode.

Inicijativa za uvođenje načela kružnog gospodarstva u automobilskoj industriji nastoji temeljito preobraziti ovu industriju te potaknuti njenu održivu proizvodnju i pružiti nove oblike i usluge održive mobilnosti. Partneri inicijative usredotočit će se na tri glavna područja: dizajn za dugovječnost kroz dijeljenje i spajanje koncepata, poboljšano upravljanje materijalima i napredna prerada.

Njome će se uključiti svi dionici u automobilskom lancu vrijednosti, odnosno dobavljači materijala, tvrtke za reciklažu i tvrtke za pružanje usluga najma vozila, platforme za upravljanje podacima i regulatori. U osnovi ova inicijativa predstavlja suradnju Svjetskog ekonomskog foruma i Svjetskog poslovnog vijeća za održivi razvoj (World Business Council for Sustainable Development - WBCSD), s EIT Climate-KIC-om kao ključnim partnerom. Tehničku podršku pružat će SystemIQ, kao savjetnik za zaštitu okoliša, dok su ostali partneri Lanxess, vodeća tvrtka za specijalne kemikalije i LeasePlan, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga najma automobila koja upravlja s 1,8 milijuna vozila u preko 30 zemalja.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Kako poboljšati dizajn ambalaže i povećati reciklažu?

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) pripremila je listu glavnih zahtjeva koji se tiču dizajna proizvoda, zahtjeva tržišta i trenutne tehnologije, a koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

H&M se zalaže za održivu modu

Nakon što je španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu objavio da će do 2025. godine za proizvodnju odjeće koristiti isključivo 100-postotne održive tkanine, švedski high street brend H&M (Hennes & Mauritz) je u Parizu otvorio radionicu u kojoj kupci mogu besplatno prepraviti svoju odjeću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER