Osječki Trg Vatroslava Lisinskog gotov četiri mjeseca prije roka

Završni radovi na EU projektu u osječkoj Tvrđi vrijednom 66 milijuna kuna

Trg Vatroslava Lisinskog i stara vojna pekara u Tvrđi prošli su tehnički pregled te se na njima obavljaju posljednji radovi pa se sada sa sigurnošću može reći da će biti završeni čak četiri mjeseca prije roka, javlja Glas Slavonije.

Iz Grada Osijeka potvrđeno je da će novouređeni trg u Tvrđi biti dio programa završne svečanosti dodjele Top 10 nagrada hrvatskog turizma u okviru Dana hrvatskog turizma, koja će se 4. listopada ove godine održati u osječkoj Tvrđi u okviru programa pod nazivom „Hedonist“.

„Prošlog smo tjedna imali tehnički pregled stare pekare i on je odlično prošao, tako da se u ovaj prostor već unosi namještaj. Za trg smo imali tehnički pregled ovog tjedna i tu imamo neke male zamjerke, koje ćemo riješiti ovih dana. Također je nužno završiti fontanu i cestovni pristup sa zapadne strane te hortikulturu, točnije posaditi stabla i postaviti sva rasvjetna tijela. Zapadna pristupna cesta nije završena zato što se upravo na ovom potezu nalazi sva podzemna infrastruktura od Vodovoda preko HEP-a, ali smo riješili cestovni pristup za učenike Isusovačke klasične gimnazije. No zapravo možemo reći da će trg biti gotov čak četiri mjeseca prije rokova“, izjavila je za Glas Slavonije pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije u Gradu Osijeku Kornelija Mlinarević.

Riječ je o projektu vrijednom 66 milijuna kuna, od čega su 52 milijuna osigurana iz EU sredstava. Sama stara pekara bit će budući informativno-turistički centar, a uz recepciju i hostel s 54 postelje imat će i restoran sa 100 mjesta i kompletno uređenom kuhinjom te dvije dvorane za manje prezentacije. Na drugom katu zgrade bit će edukativne radionice za umjetničke sadržaje, poput glazbenih i likovnih, a u potkrovlju će biti konferencijska dvorana sa 150 mjesta, gdje će se moći organizirati razni oblici seminara i predavanja.

Povijesna barokna gradska jezgra time će dobiti nove sadržaje, ponajprije kulturno-turističke, a taj će prostor najviše biti usmjeren prema mladima, njihovoj edukaciji i slobodnom vremenu te njihovu kreativnom stvaralaštvu.

„Partneri na koje računamo i s kojima već imamo određene dogovore o tome kako bismo mogli pridonijeti dinamici ovoga prostora su Akademija za umjetnost i kulturu, ostale sastavnice osječkoga Sveučilišta, poput Građevinskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, ali i onaj dio nevladinog sektora koji se bavi kreativnom industrijom i slobodnim vremenom mladih“, istaknula je pročelnica Kornelija Mlinarević.

Nefreteta Z. Eberhard – Glas Slavonije / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Osijeku proširen video-nadzor javnih površina i područje besplatnog bežičnog interneta

Zbog učinkovitije zaštite građana, imovine i javnih površina, Grad Osijek je rekonstruirao i proširio postojeći sustav video-nadzora. Sustav je u potpunosti digitalan, umrežen te se njime upravlja s jednog središnjeg mjesta. Osim toga, sustav osigurava stalan izravni nadzor policijskim službenicima, što višestruko skraćuje vrijeme intervencije.

Osijek nastavlja s razvojem zelene infrastrukture

U okviru projekta GReENERGY, Grad Osijek obnavlja zgradu Srednjoškolskog igrališta, postavlja na nju zeleni krov te gradi fotonaponsku elektranu snage 93 kW.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER