Berlinski parkovi su čistiji zahvaljujući turistima

U njemačkom glavnom gradu provode se akcije čišćenja u kojima sudjeluju turisti

U sve većem broju europskih gradova i turističkih središta prevelik broj turista i neodrživ turizam krive se za uništavanje gradova i ugrožavanje života domicilnog stanovništva.

U Barceloni se broj turista ograničava zabranom gradnje i otvaranja novih hotela, kao i registracije novih apartmana u središtu grada, a ograničava se i uplovljavanje kruzera. Ovog ljeta talijanska vlada odlučila je da veliki kruzeri više ne smiju ulaziti u povijesno središte Venecije, a s bučnim turistima i neredom na javnim površinama, kao i pretjeranom komercijalizacijom gotovo svakog metra četvornog gradskih ulica i trgova, odlučila se „obračunati“ i gradska uprava u Amsterdamu i drugim europskim gradovima.

Navedena tri europska grada možda su najviše ugrožena prevelikim brojem turista, no isti problem sve više pritišće i njemački glavni grad. U Berlinu je posljednjih godina broj stanova i apartmana za iznajmljivanje turistima toliko povećan da se pri odobravanju zahtjeva za registraciju novih, između ostalog, traži suglasnost ostalih vlasnika stanova u zgradi za takvo poslovanje susjeda. Osim toga, ti se stanovi i apartmani mogu iznajmljivati najviše 90 dana u godini. To je mjera o kojoj bi u uvjetima nekontrolirane, divlje apartmanizacije hrvatske obale i gradova svakako trebalo razmisliti i u našoj zemlji. No, s tom se tvrdnjom ne trebate složiti, posebice ako se „bavite“ turizmom.

Ipak, iz Berlina stiže i jedna dobra vijest. U višemilijunskom njemačkom glavnom gradu pokrenuta je hvalevrijedna inicijativa kojom se turisti i posjetitelji mogu uključiti u aktivnosti održavanja čistoće grada. Inicijativu su pokrenule lokalne vlasti u suradnji s jednom međunarodnom turističkom tvrtkom te pronašle način kako turistima mogu ponuditi besplatan obilazak grada u zamjenu za sudjelovanje u akciji čišćenja. Opremljeni prslucima uobičajene narančaste boje, rukavicama i vrećama za smeće, više od 70 turista pridružilo po prvi put lokalnom stanovništvu u čišćenju popularnog berlinskog Mauerparka – parka smještenog duž nekadašnjeg militariziranog područja Berlinskog zida (njem. Mauer) i granice Istočnog i Zapadnog Berlina.

Prikupljanjem smeća do besplatnog obilaska grada

Opušci cigareta, čepovi boca i razbijeno staklo odavno su dio berlinskog okoliša, no gradski okruzi Mitte i Pankow sada su odlučno krenuli u akciju čišćenja središta grada. U sklopu kampanje „Čist grad“, pokrenute krajem ožujka 2019., ova dva gradska okruga surađuju s tvrtkom Sandemans New Europe koja s lokalnim vodičima organizira pješačke ture u dvadesetak europskih i svjetskih gradova. Turisti se tako umjesto samostalnog lutanja gradom ili trošenja novca na skupe gradske ture mogu na sat vremena priključiti sakupljanju smeća u berlinskim parkovima, a zauzvrat besplatno sudjeluju u besplatnom vođenju gradom te se k tome još nagrađuju malenim poklonima i piknikom u prirodi.

Parkovi u središnjim gradskim četvrtima Berlina posebno su onečišćeni otpadom, a u njima pored brojnih turista uživa i lokalno stanovništvo. Mauerpark je jedan od najpopularnijih parkova u Berlinu, a osim svoje središnje lokacije, važan je i zbog toga što je nastao na mjestu nekadašnje granice Istočnog i Zapadnog Berlina i čuva spomen na dugogodišnju podjelu Njemačke koja je simbolično završila prije 30 godina padom Berlinskog zida. Ovaj park je danas središte brojnih događanja i kulturnih programa, a njegov buvljak svake nedjelje posjeti preko 40.000 posjetitelja.

Berlinski zid je nezaobilazna tema svih obilazaka njemačkog glavnog grada pa tako i ovog u kojem turisti sudjeluju u akciji čišćenja. Sudionici ovog novog načina upoznavanja povijesti grada su tijekom jednosatnog čišćenja tako dobili i informacije o povijesti Berlinskog zida i uvid u život u bivšoj DR Njemačkoj.

  • Berlinski Mauerpark je popularno mjesto susreta i opuštanja nakon radnog vremena i vikendom / Foto: Creative Commons / Pixabay 

Jeftino pivo znači više smeća

Sam Mauerpark možda nije posebno spektakularan, no zanimljiv je zbog svoje prošlosti pa je tijekom godina postao popularno mjesto susreta i opuštanja nakon radnog vremena i vikendom. Nakon posla Berlinčani ovdje vole popiti svoje večernje pivo uz ponudu brojnih štandova s hranom, pa stoga nije čudno da se ovdje mogu pronaći brojni čepovi jeftinog njemačkog piva „Sternburg“.

Travnjaci parka često su ispunjeni i plastičnim otpadom, a sudionici nove gradske ture prešli su cijelim njegovim područjem te pažljivo prikupljali otpad. Berlinske komunalne službe svakodnevno čiste park, no zbog prevelikog broja posjetitelja jednostavno ne uspijevaju počistiti toliku količinu smeća, a neki sudionici ove gradske ture bili su šokirani količinom smeća u Berlinu.

„Berlin je mnogo prljaviji od ostalih europskih gradova, ali još uvijek je mnogo čistiji od Indije“, kazala je za Euronews mlada Indijka koja je već sudjelovala u sličnim aktivnostima. Posjetiteljica iz Brazila izjavila je kako ne može razumjeti zašto ljudi za sobom ostavljaju toliko smeća. „Nama je posve uobičajeno da pokupimo smeće kada ga uočimo na plaži.“

Turisti mogu ostaviti svoj zeleni trag

Gradske su vlasti ipak svjesne da ovakve akcije čišćenja ne mogu riješiti osnovni problem. „Lijepo je što na kraju ove gradske ture u parku imamo manje smeća, ali time nismo riješili problem. Naš je cilj podizanje svijesti i ovo radimo zbog smanjenja otpada na javnim površinama“, rekla je vijećnica okruga Pankow Rona Tietje. Organizatori žele podići svijest i ukazati kako su za problem otpada svi odgovorni.

No, izbjegavanje sukoba lokalnog stanovništva i turista drugi je razlog pokretanja kampanje „Čist grad“. Tietje je rekla kako imaju sve više problema zbog sukoba turista i Berlinčana, a glavni razlozi su buka i smeće. „Razvoj održivog turizma mogao bi pomoći u rješavanju problema“, smatra Tietje. „Turisti dolaze u Berlin zato što im se sviđa naš grad te pravilu ne žele uznemiravati lokalne stanovnike, a sudjelovanjem u ovakvim i sličnim akcijama našem gradu mogu nešto vratiti i ostaviti svoj zeleni trag.“

Glavni direktor Sandemansa, David O'Kelly, slaže se s nužnošću promocije i razvoja održivog turizma. „Na ovaj način turisti mogu pokazati koliko su odgovorni te dati nešto gradu koji posjećuju“, kazao je O'Kelly koji se već susreo sa sličnim akcijama u drugim europskim gradovima. U Amsterdamu se tako obilazak grada kombinira s brodskim izletom tijekom kojeg se iz kanala uklanja smeće.

Prva akcija čišćenja Berlina organizirana je 26. kolovoza, a unatoč vrućini i visokim temperaturama od oko 30 stupnjeva, u akciji je sudjelovalo preko 70 posjetitelja Berlina. Sljedeće ture održat će se 9. i 23. rujna, ali ipak na drugoj lokaciji, točnije u Ernst-Thälmann-Parku (Prenzlauer Berg, okrug Pankow) – nazvanom prema nekadašnjem lideru Komunističke partije Njemačke Ernstu Thälmannu (1886.-1944.).

Budućnost turizma zasniva se na održivosti

Ova hvalevrijedna berlinska inicijativa pozitivan je primjer povezivanja povijesnog nasljeđa i brige za očuvanje okoliša. Uostalom, nije li očuvani okoliš preduvjet razvoja (održivog) turizma? Brza zarada i sveopća komercijalizacija naših gradova, njihovih zelenih površina, ulica i trgova to nam sigurno neće osigurati. Uvođenje sličnih akcija u našim gradovima nešto je o čemu bi moglo razmisliti vodstvo naših tristotinjak turističkih zajednica i tako privući odgovornije turiste kojima je stalo do zaštite okoliša.

Pred nama je dugo razdoblje u kojem ćemo ponovno slušati o potrebi produženja turističke sezone i privlačenju gostiju visoke platežne moći. U svjetskom turizmu ipak je sve važnija turistička ponuda temeljena na smjernicama odgovornog i održivog turizma, razvoju prateće infrastrukture i prioritetnoj zaštiti okoliša cijelog odredišta. Bijeg od masovnog turizma i paket aranžmana touroperatora sve više obilježava potrebe suvremenih turista, a turistička odredišta koja primjenjuju i razvijaju koncept održivosti i zajedničkim radom cijele zajednice podržavaju autentičnost i kulturne raznolikosti već su sada u golemoj prednosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine 52 posto njemačkog energetskog miksa

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2020. godine iz obnovljivih izvora dobiveno 52 posto električne energije koja je isporučena u javnu mrežu. No, potrebna su daljnja ulaganja kako bi se taj visoki udio obnovljivih izvora energije mogao zadržati, a još se ne zna koliko će na potrošnju električne energije utjecati kriza koronavirusa.

Turizam postaje sve veća prijetnja okolišu

Ugljični otisak turističke industrije je zastrašujuć! Najnovije istraživanje otkriva kako turizam nije samo dobar posao značajan za mnoga gospodarstva svijeta (pa i naše), već i industrija koja proizvodi čak 8 % globalnih emisija stakleničkih plinova čime značajno utječe na klimatske promjene.

Sve se vrti oko održivog razvoja i autentičnosti

Očuvani okoliš preduvjet je za razvoj turizma, a u svijetu je sve važnije graditi turističku ponudu temeljem smjernica odgovornog i održivog turizma uz prateći razvoj infrastrukture i prioritetnu zaštitu okoliša cijelog odredišta

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER