Zero Waste Arles nastoji ograničiti prodaju pakirane vode

Lokalna zero waste udruga želi smanjiti korištenje plastičnih boca i zamijeniti ih višekratnim čašama i bocama

Udruga Zéro déchet Pays d'Arles i dizajnerica Stéphanie Dick zajedno su pokrenuli inicijativu za smanjenje korištenja plastičnih boca u francuskom gradu Arlesu. Njihov projekt je možda težak i zahtjevan, no nadaju se kako bi mogao poslužiti kao model za druge gradove, turistička mjesta i događanja.

Svakodnevni život bez plastičnih boca zvuči kao nemoguća misija, no kao što se stanovnici Zlarina trude svoj otok učiniti prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike, sličan su cilj sebi postavili i građani Arlesa u departmanu Bouches-du-Rhône na jugu Francuske. Inicijativu za smanjenje korištenja plastičnih boca zajedno su u lipnju ove godine u tom gradu pokrenuli zero waste udruga Zéro déchet Pays d'Arles i ekološka aktivistkinja i dizajnerica Stéphanie Dick.

Francuska je inače treći najveći europski potrošač pakirane vode, a prema podacima nacionalne agencije za upravljanje okolišem i energijom ADEME, svake minute u toj zemlji proda se čak deset tisuća boca s vodom, koje nažalost često završavaju u morima i oceanima.

Riječ je o projektu koji su njegovi pokretači zamislili na razini grada s oko pedesetak tisuća stanovnika, i koji, priznat ćete, nije nimalo lako realizirati.

  • Višekratne čaše mogu se zasad kupiti u nekoliko trgovina u Arlesu / Foto: © Virginie Ovessian Photographe

„Kada smo pokrenuli projekt mnogi su nam kazali da zapravo nikada nisu razmišljali o štetnom utjecaju plastičnih boca“, kazala je dizajnerica Stéphanie Dick. „Provedba projekta nije lagana, nailazimo na dosta problema i nerazumijevanja, no za početak nam je bilo bitno mobilizirati što veći broj građana. Za uspjeh našeg projekta ključno je postavljanje novih javnih česmi s pitkom vodom kojih za sada u Arlesu imamo vrlo malo.“

S ciljem osiguranja novih lokacija s besplatnom vodom zatražena je suradnja lokalnih trgovaca i za sada se u projekt uključio veći broj malih privatnih trgovina i slastičarnica. „Pomoć nam je na samom početku posve neočekivano ponudio jedan frizerski salon“, prisjeća se Stéphanie Dick.

Vlasnicima trgovina koji se žele uključiti u projekt nude se dvije mogućnosti: mogu prodavati posebno dizajnirane višekratne čaše i boce koje kupci mogu koristiti u svim trgovinama koje su uključene u projekt i/ili nuditi besplatno točenje vode svojim kupcima.

„Najveći problem na samom početku projekta bio je kako im objasniti da njihovo poslovanje i profit moraju biti podređeni zaštiti okoliša. Trgovci prodajom pakirane vode ostvaruju dobru zaradu pa smo im zbog toga ponudili izbor žele li prihvatiti prodaju naših čaša i boca za višekratnu upotrebu i/ili besplatno točenje vode. Dali smo im tu mogućnost kako bi privukli što veći broj trgovina i omogućili njihovo sudjelovanje u projektu prema njihovim željama i mogućnostima“, objasnila je Stéphanie Dick.

Od početka projekta, pokrenutog 12. lipnja ove godine, u projekt se uključilo svega petnaestak tvrtki. Sudjelovanje tvrtki se prepoznaje po naljepnicama nalijepljenim na ulazu ili izlogu trgovine, a sve lokacije označene su i na digitalnom planu grada. Udruga im je također dostavila materijale za edukaciju svojih kupaca, uključujući plakate na kojima su prikazani podaci o plastičnom onečišćenju te istaknute sve prednosti korištenja vode iz slavine.

„Povratne informacije trgovaca koji sudjeluju u projektu vrlo su pozitivne, a neke su trgovine u potpunosti prestale prodavati pakiranu vodu“, kazala je dizajnerica.

  • Na ideju gradonačelnika njemačkog grada Freiburga 2016. godine pokrenuta je shema FreiburgCup čime su višekratne čaše uvedene s ciljem poticanja ponovne uporabe i odgovornog ponašanja potrošača te svakako smanjenja količine plastičnog otpada / Foto: Zero Waste Europe

Nakon dva mjeseca, projekt je još uvijek u svom začetku. Prodano je svega nekoliko stotina čaša za višekratnu uporabu, no pokretači projekta na tome ne planiraju stati. Projekt će se provoditi tijekom cijele godine, a nastojat će se proširiti i na veći broj raznih sudionika. Stephanie Dick u suradnji s lokalnom zero waste udrugom namjerava pripremiti vodič s istaknutim dobrim praksama kojim će se predstaviti aktivnosti potrebne za daljnji razvoj projekta na području drugih gradova, turističkih mjesta i događanja. Pritom se nadaju i većoj potpori lokalne samouprave.

Ideja za razvoj ovog projekta potekla je iz primjera njemačkog grada Freiburga u kojem se od 2016. godine koriste povratne čaše za višekratnu uporabu, a građani ih uz kauciju mogu nabaviti u više od stotinu ugostiteljskih objekata i trgovina. Danas je u tom gradu u Baden-Württembergu u opticaju više od 26.000 tzv. „freiburških čaša“, što je broj o kojem ekološki aktivisti u Arlesu zasad mogu tek sanjati.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Zelena akcija: „Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!“

Zelena akcija u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER