„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

Korištenjem višekratnih boca za vodu smanjuje se količina plastičnog otpada

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Vijeće okruga Epsom i Ewell postavilo je ovog mjeseca šest novih javnih česmi s besplatnom pitkom vodom nastojeći smanjiti količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu. Srpanj se diljem svijeta obilježava kao mjesec bez plastike ili #PlasticFreeJuly s ciljem poticanja građana da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje jednokratnom plastikom, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti brži razvoj sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih radnih mjesta.

Nove javne česme postavljene su na šest lokacija u gradovima Epsom i Ewell, uglavnom u parkovima i na rekreacijskim površinama.

„U sklopu obilježavanja kampanje Plastic Free July na ovaj način dajemo naš mali doprinos smanjenju štete koju nanosimo našem planetu“, rekao je vijećnik Alex Coley. „Ako zastanemo i razmislimo o utjecaju na okoliš koji uzrokuje količina plastičnih boca za jednokratnu upotrebu i sama dostava pakirane vode u trgovine, shvatit ćemo koliko je to suludo i neodrživo.“

>>> Pročitajte još >>> Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom čime se građani potiču na korištenje višekratnih i trajnih boca za vodu i tako smanjuju količinu plastičnog otpada

Odluku o postavljanju novih česmi s besplatnom pitkom vodom, financiranih iz  poreza na infrastrukturu zajednice (Community Infrastructure Levy), lokalni čelnici opravdavaju potrebom smanjenja količina plastičnog otpada. „Jednostavnom promjenom, punjenjem vlastite boce za vodu, smanjujete svoj ugljični otisak te podržavate borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.“

1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje

Podsjetimo, početkom tjedna Zelena akcija je u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” pozvala lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

Sva sreća pa u Hrvatskoj imamo građanske inicijative i udruge koje se bore za dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru jer činjenica da je pristup sigurnoj i čistoj vodi jedno od dvadeset načela europskog stupa socijalnih prava našim gradskim upravama očito nije od prevelike važnosti. Uostalom, općeniti nedostatak javnih česmi te razbijene i presušene slavine samo ukazuju na nizak stupanj komunalne opremljenosti naših gradova i prilično jadan javno-zdravstveni i civilizacijski standard u 21. stoljeću.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

Zelena akcija: „Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!“

Zelena akcija u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

U Varaždinu postavljene nove javne slavine s pitkom vodom

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao nove javne slavine postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 13. srpnja u 17 sati na Ribnjaku pridružite različitim edukativnim aktivnostima, s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER