Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom

Njihovim postavljanjem građani se potiču na korištenje višekratnih i trajnih boca za vodu čime će se smanjiti količina plastičnog otpada

U Londonu će se s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu uskoro postaviti prvih stotinu javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novog početkom sljedećeg tjedna, stanovnici Londona moći će se lakše prilagoditi visokim temperaturama.

Današnji The Guardian donosi popis lokacija na kojima će se uskoro postaviti prvih pedeset od stotinu planiranih javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Njihovo postavljanje je u listopadu prošle godine najavio londonski gradonačelnik Sadiq Khan, a svih stotinu česmi trebalo bi biti instalirano do kraja 2020. godine u sklopu projekta „teškog“ pet milijuna funti.

Postavljanjem javnih česmi planira se utjecati na smanjenje korištenja jednokratne plastične ambalaže te poticati građane na punjenje vlastitih višekratnih boca. Prve česme postavit će se već ovog tjedna u trgovačkim centrima, na željezničkim postajama te tržnicama i rekreacijskim površinama. Ove javne česme mogu podnijeti visoke temperature i sve vremenske (ne)prilike, priključuju se na vodovodnu mrežu i imaju karakterističan dizajn s velikom plavom kapljicom vode kako bi ih se lakše uočilo.

Prošlogodišnji plan postavljanja prvih 20 javnih česmi uspješno je realiziran suradnjom londonske gradske uprave s više partnera, nakon čega je uslijedilo potpisivanje sporazuma s tvrtkom Thames Water, prema kojem će se tijekom ove i sljedeće godine instalirati još stotinu česmi. Projekt s po 2,5 milijuna funti financiraju Grad London i tvrtka Thames Water, s tim što se gradska sredstva osiguravaju iz fonda namijenjenog rješavanju problema plastike za jednokratnu upotrebu.

Guardian saznaje i da je maloprodajni gigant John Lewis u pregovorima s proizvođačem metalnih boca za vodu S'well, što će vrlo vjerojatno rezultirati postavljanjem javnih česmi s besplatnom vodom u njihovim londonskim trgovinama.

Također, londonska tržnica Borough Market najavljuje postavljanje već četvrte česme s besplatnom pitkom vodom kao dio svog cilja da postane najveća britanska tržnica s hranom bez ikakve plastične ambalaže i pakiranja.

Ured gradonačelnika Sadiq Khana istovremeno podržava i inicijativu neprofitne organizacije City to Sea koja je razvila aplikaciju City to Sea refill app. Ova aplikacija korisnike upućuje do najbliže lokacije s besplatnom vodom, a inicijativu podržava već 2.500 restorana i trgovina, uključujući i lance Leon i Costa Coffee. Kampanja pod nazivom Refill campaign poziva tvrtke da se prijave u mrežu objekata koji u svojim prostorima građanima omogućuju besplatno punjenje boca vodom, umjesto da ih bacaju i time povećavanju količinu plastičnog otpada.

Podsjetimo, i Hrvatska ima svoj Freewa projekt za očuvanje slobodnih izvora pitke vode i u potpunosti je hrvatski proizvod – web platforma i mobilna aplikacija za mapiranje lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelome svijetu te ekološka boca za vodu s torbicom. Freewa aplikacija je besplatna, a njenim se korištenjem možete pridružiti pokretu mapiranja svih svjetskih izvora i česmi. Mobilna aplikacija je jednostavna za korištenje, a karta se može koristiti i u web pregledniku. Freewa boca je izrađena od stakla, a torbica je napravljena od recikliranih PET boca i ponovno se može reciklirati!

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER