Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

U projektima organizacije Plastic Free Odv Onlus sudjeluju 284 talijanska grada i općine

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

Povjerenstvo neprofitne organizacije Plastic Free Odv Onlus pratilo je i ocjenjivalo postignuća više od 360 talijanskih gradova i općina u području borbe protiv onečišćenja plastičnim otpadom i nepropisnog odlaganja otpada, senzibiliziranja javnosti o opasnostima onečišćenja plastikom i provedbe edukacije školske djece, kao i napore uložene u smanjenje korištenja jednokratne plastike i širenje mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

Firenca se posebno istaknula u području provedbe ekološkog obrazovanja u školama, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te posebno u širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom. Upravo su to razlozi zbog kojih je Grad Firenca dobio priznanje organizacije Plastic Free Odv Onlus na svečanosti koja se 11. ožujka 2023. održala u Bologni pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz pokroviteljstvo Senata i Zastupničkog doma Parlamenta Talijanske Republike te Ministarstva okoliša i energetske sigurnosti i Grada Bologne.

„Sretni smo zbog ovog priznanja kojim su nagrađeni napori koje je naša gradska uprava uložila u ograničenje korištenja jednokratne plastike, poticanje ponovne upotrebe, smanjenja i recikliranja otpada te uvođenja načela kružnog gospodarstva, kao i provedbu ekološkog obrazovanja u školama te daljnje širenje mreže fontana s besplatnom pitkom vodom.“ – kazao je Andrea Giorgio, savjetnik za zaštitu okoliša i ekološku tranziciju u Gradu Firenci. „Vrlo smo temeljiti u našoj borbi protiv plastike koja se zasniva na novim zakonima koji ograničavaju korištenje jednokratne plastike. Za njihovu provedbu vrlo je važno uključivanje potrošača koji, naposljetku, svakog dana odlučuju hoće li je koristiti ili zamijeniti ekološki prihvatljivom alternativom. Suradnja između institucija i građana je ključna pa se iz tog razloga fokusiramo na obrazovanje djece od najranije dobi i širenje dobrih praksi i usluga, kako poticanjem korištenja višekratnog posuđa za hranu i piće, tako i korištenja naših fontana s besplatnom pitkom vodom.“

Svake godine u Italiji se koristi oko devet milijardi plastičnih boca, a plastika je odgovorna za 80 % onečišćenja mora. Stoga su s ciljem smanjenja količine plastičnog otpada u suradnji s organizacijom Plastic Free tijekom proteklih nekoliko mjeseci u gradskim školama Firence postavljene fontane s pitkom vodom. Time se, također, školska djeca žele osvijestiti da navike i ponašanje svakog pojedinca imaju posljedice za očuvanje okoliša i naš planet.

„Fontane već godinama postavljamo diljem grada i škola te smo zahvaljujući tome od 2017. do danas uštedjeli 26 milijuna boca i 910 tona plastike te izbjegli emisiju 5500 tona CO2 u prometu“, istaknuo je Andrea Giorgio.

  • Andrea Giorgio na uručenju priznanja organizacije Plastic Free Odv Onlus © Comune di Firenze

Osnovana 2019. godine s ciljem informiranja i senzibiliziranja što većeg broja ljudi o opasnostima onečišćenja plastikom, neprofitna organizacija Plastic Free Odv Onlus ubrzo je postala jedna od najvažnijih talijanskih okolišnih organizacija. Njeni članovi su  kroz različite projekte angažirani u 284 talijanska grada i općine te organiziraju ekološke akcije čišćenja plaža i podmorja, spašavaju morske kornjače te educiraju školsku djecu i odrasle o važnostima smanjenja korištenja jednokratne plastike. Veliki uspjeh aktivnosti ove mlade organizacije potvrđuju i sljedeće brojke: oko tri milijuna kilograma plastike i ostalog otpada uklonjenog iz okoliša, više od 110.000 educiranih učenika u više od tisuću talijanskih škola te 130 spašenih morskih kornjača.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Zelena akcija: „Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!“

Zelena akcija u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

U NP Mljet postavljene fontane s rashlađenom pitkom vodom

Na području NP Mljet postavljene su dvije fontane s rashlađenom pitkom vodom na kojima se posjetitelji mogu osvježiti i napuniti svoje višekratne boce. Postavljanje fontana financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER