U Varaždinu postavljene nove javne slavine s pitkom vodom

U Varaždinu slijede primjere dobre europske prakse jer znaju da besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te da je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže!

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao nove javne slavine postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

„Nove javne slavine postavljene su u najbolje vrijeme, kad našim građanima dobro dođe osvježenje zbog ljetnih vrućina. Nalaze se uz dječja igrališta, što će posebno obradovati djecu i roditelje koji se okupljaju ovdje u svako doba dana. Na Štuku je i dodatna slavina za kućne ljubimce koji su nam jednako važni i brinemo da se i njima osigura pitka voda. Ovo je dobar projekt kojeg potiče Europska unija te ga treba nastaviti i omogućiti dostupnu vodu našim građanima u svim dijelovima grada. Također, u skladu je s našom zelenom agendom i smanjenjem uporabe plastike.“ – rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Direktor gradske tvrtke Varkom, Bruno Ister, istaknuo je kako Varkom provodi brojne radove i u gradu kao i cijeloj županiji, ali pažnju pridaju i ovakvim projektima koji vesele građane, kao i turiste u šetnji gradom.

„Javne slavine su dostupne na brojnim mjestima u gradu, kao i u prigradskim naseljima i to je u skladu s politikom tvrtke koja osiguravanjem besplatne pitke vode građanima na javnim površinama omogućava jedan civilizacijski standard. U Europi se to prakticira već dugi niz godina, a cilj je poboljšati pristup čistoj pitkoj vodi svim građanima Europske unije, posebno onim skupinama koje imaju ograničen pristup vodi ili ga uopće nemaju te smanjiti potrošnju plastične ambalaže.“ – rekao je Bruno Ister.

Grad Varaždin / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Zelena akcija: „Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!“

Zelena akcija u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER