Nova linija muških kupaćih gaćica izrađena od reciklirane plastike

Upotrebom otpada kao glavne sirovine potiče se smanjenje nastajanja otpada

Britanski brend Bluebuck pustio je u prodaju novu liniju muških kupaćih gaćica izrađenih od certificirane Seaqual pređe, proizvedene od recikliranog plastičnog otpada koji s dna Sredozemnog mora prikupljaju španjolski ribari.

Ono što svakako treba istaknuti je da se pet posto prihoda od prodaje Bluebuck kupaćih gaćica donira britanskom Društvu za očuvanje mora. Kupaće gaćice su dostupne u osam različitih boja, cijena im je 88 eura, a vijek im je duži od većine sličnih proizvoda čime se potiče smanjenje nastajanja otpada.

Španjolska organizacija Seaqual surađuje s lokalnim ribarima i zajednicama na uklanjanju otpada pronađenog na morskom dnu. Dok se prikupljeni materijali poput aluminija ili stakla šalju u postrojenja za reciklažu, plastične boce i druga plastična ambalaža se čiste, sortiraju, pretvaraju u granule i zatim u polimernu pređu. Mrežice koje čine unutarnju oblogu ovih kupaćih gaćica izrađene su pak od recikliranog poliestera.

  • Foto: Bluebuck

„Kada smo otkrili organizaciju Seaqual i njihovu pređu, vidjeli smo priliku za suradnju i proizvodnju nečeg sasvim novog kako bismo utjecali na podizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša“, kaže osnivač brenda Bluebuck Pierre David. „Svi naši proizvodi iz nove linije dizajnirani su tako da traju duže, čime utječemo na smanjenje otpada, a s druge strane radimo velik korak u zaštiti okoliša upotrebom stvarnog otpada kao glavne sirovine.“

Uz novu liniju kupaćih gaćica, Bluebuck nudi i drugu mušku odjeću proizvedenu od organskog pamuka s certifikatom GOTS (Global Organic Textile Standard) i to u tvornicama koje se napajaju obnovljivom energijom. Bluebuck također ima svoj GOTS certifikat, a sva električna energija koja se koristi u njihovim uredima također dolazi iz obnovljivih izvora.

  • Foto: Bluebuck

U Bluebucku, orijentiranom prvenstveno na europsko tržište, također napominju kako svojom proizvodnjom utječu i na smanjenje CO2 budući da su svi materijali i odjeća ovog brenda proizvedeni u Europi te se na tom tržištu isporučuju bez korištenja zračnog prijevoza. Osim toga, pri isporukama odjeće koriste se isključivo pakiranja izrađena od recikliranog papira, a tvrtka je također u procesu uvođenja biorazgradivih vrećica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Ova vodootporna parka izrađena je od recikliranih PET boca

S obzirom da je tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša, sve više modnih brendova okreće se održivoj proizvodnji odjeće uz korištenje 100-postotnih održivih tkanina. Također, ekološki osviješteni potrošači pažljivije biraju svoju odjeću te ih zanima od kojih je materijala izrađena. Međutim, kupovinom ove vodootporne parke možete smanjiti upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu i spriječiti nastajanje plastičnog otpada jer je izrađena od recikliranih PET boca.

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER