Ove jestive žlice i vilice ukusan su dodatak obroku

Pribor za jelo koji možete pojesti! Sve je više alternativa plastici za jednokratnu upotrebu!

Mlada Parižanka Tiphaine Guérout pokrenula je proizvodnju jestivih žlica i vilica koje su izuzetno otporne na toplinu. Ova žlica neće promijeniti svoj oblik ni nakon šest minuta u šalici kipuće vode ili tanjuru vruće juhe. Toliko je postojana na visoke temperature da ćete s njom moći pojesti svaki vrući obrok, a zatim i nju kao kruh – hrskav i slatkog okusa, poput finih talijanskih grisina.

Revolucionarna jestiva žlica dužine 12 cm, kao i pripadajuća vilica, izum su mlade francuske poduzetnice Tiphaine Guérout koja je na njemu radila godinu i pol dana. Ova pionirka u proizvodnji jestivog pribora za jelo pokrenula je startup Koovee koji već bilježi velik uspjeh, a upravo je osvojila i nagradu za najbolju društveno odgovornu poduzetnicu, što je svakako dodatan poticaj za daljnji razvoj ovog inovativnog proizvoda.

Plastici je za razgradnju potrebno i 250 godina

Na ideju za izradu svog jestivog pribora za jelo ova 29-godišnja Parižanka došla je razmišljajući o problemu jednokratnog plastičnog pribora, odnosno o mogućnostima njegove zamjene. Plastika je svuda oko nas, koristi se i kao pribor za jelo, žličice kave, za konzumaciju hrane pripremljene u supermarketima i ugostiteljskim objektima.

„Plastika je uzrok velikog onečišćenja mora i oceana, a za razgradnju joj treba 250 godina, uz istovremeno poguban utjecaj na floru i faunu“, kazala je Tiphaine Guérout za pariški dnevnik Le Parisien. „Samo se u Francuskoj svake godine baci 4,7 milijardi plastičnih žlica! Plastika za jednokratnu uporabu će uskoro biti zabranjena, stoga moramo pronaći alternativu. Ovim jestivim priborom također želim dokazati da se u jelu može uživati i uz odgovorno ponašanje potrošača. On uostalom može poslužiti i kao dobar obrok!“.

Šest minuta otporan na 65 °C

Istraživanje u suradnji s dva inženjera agronomije trajalo je punih 18 mjeseci, a zahvaljujući dugotrajnom testiranju postignuta je njegova zadovoljavajuća otpornost na visoke temperature te se na kraju može pojesti. „Uz potpuno uranjanje u juhu na temperaturi od 65 stupnjeva, ova žlica odolijeva punih šest minuta“, tvrdi Guérout. Pribor je izrađen korištenjem pšeničnog brašna, uljane repice i malo soli, ali Guérout ipak ne otkriva sve detalje o procesu proizvodnje.

U radionici startupa Koovee, smještenoj u 11. pariškom okrugu, dnevno se proizvodi 6.000 komada žlica i vilica, a trajnost im je najmanje 3 mjeseca. Koovee već ima i velik broj klijenata – dostavljače hrane i ugostitelje, kao i brojne kupce koji ih koriste za organizaciju zabava. Klijenti imaju i zahtjeve za novim i različitim okusima pa se asortiman pribora neprestano proširuje – traži se pribor za jelo s okusom vanilije, naranče, ljekovitog bilja...

Skuplja proizvodnja

Ovaj pribor za jelo ima i nešto višu cijenu koja se kreće od 20 do 45 centi po komadu, a kutija s dvadeset komada žlica ili vilica stoji 12 eura. Tiphaine Guérout priznaje da je potrebno još dosta rada i istraživanja kako bi se postigla niža cijena proizvodnje. Naime, ovaj pribor je još uvijek vrlo skup za bolnice i škole koje bi ga mogle koristiti u većim količinama.

Osnivačica startupa Koovee radi i s drugim alternativnim materijalima poput bambusa koji je dva do tri puta jeftiniji, a većinom se uvozi iz Kine. Francuska je poznata po izvrsnoj kvaliteti kruha, a isto je tako domovina njegovog veličanstva među kruhovima – la baguette. Može li i ovaj novi 100-postotni francuski proizvod postati tako uspješan u cijelom svijetu? Uskoro ćemo doznati jer su plastične žlice i vilice te druga jednokratna plastika zabranjeni od 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatska kriza prijeti i vinogradima u regiji Champagne

Porast temperatura sve više ugrožava i francuske vinograde u regiji  Champagne, a zabrinuti vinogradari nastoje se prilagoditi realnoj prijetnji klimatskih promjena i sačuvati svoju proizvodnju.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER