Ove jestive žlice i vilice ukusan su dodatak obroku

Pribor za jelo koji možete pojesti! Sve je više alternativa plastici za jednokratnu upotrebu!

Mlada Parižanka Tiphaine Guérout pokrenula je proizvodnju jestivih žlica i vilica koje su izuzetno otporne na toplinu. Ova žlica neće promijeniti svoj oblik ni nakon šest minuta u šalici kipuće vode ili tanjuru vruće juhe. Toliko je postojana na visoke temperature da ćete s njom moći pojesti svaki vrući obrok, a zatim i nju kao kruh – hrskav i slatkog okusa, poput finih talijanskih grisina.

Revolucionarna jestiva žlica dužine 12 cm, kao i pripadajuća vilica, izum su mlade francuske poduzetnice Tiphaine Guérout koja je na njemu radila godinu i pol dana. Ova pionirka u proizvodnji jestivog pribora za jelo pokrenula je startup Koovee koji već bilježi velik uspjeh, a upravo je osvojila i nagradu za najbolju društveno odgovornu poduzetnicu, što je svakako dodatan poticaj za daljnji razvoj ovog inovativnog proizvoda.

Plastici je za razgradnju potrebno i 250 godina

Na ideju za izradu svog jestivog pribora za jelo ova 29-godišnja Parižanka došla je razmišljajući o problemu jednokratnog plastičnog pribora, odnosno o mogućnostima njegove zamjene. Plastika je svuda oko nas, koristi se i kao pribor za jelo, žličice kave, za konzumaciju hrane pripremljene u supermarketima i ugostiteljskim objektima.

„Plastika je uzrok velikog onečišćenja mora i oceana, a za razgradnju joj treba 250 godina, uz istovremeno poguban utjecaj na floru i faunu“, kazala je Tiphaine Guérout za pariški dnevnik Le Parisien. „Samo se u Francuskoj svake godine baci 4,7 milijardi plastičnih žlica! Plastika za jednokratnu uporabu će uskoro biti zabranjena, stoga moramo pronaći alternativu. Ovim jestivim priborom također želim dokazati da se u jelu može uživati i uz odgovorno ponašanje potrošača. On uostalom može poslužiti i kao dobar obrok!“.

Šest minuta otporan na 65 °C

Istraživanje u suradnji s dva inženjera agronomije trajalo je punih 18 mjeseci, a zahvaljujući dugotrajnom testiranju postignuta je njegova zadovoljavajuća otpornost na visoke temperature te se na kraju može pojesti. „Uz potpuno uranjanje u juhu na temperaturi od 65 stupnjeva, ova žlica odolijeva punih šest minuta“, tvrdi Guérout. Pribor je izrađen korištenjem pšeničnog brašna, uljane repice i malo soli, ali Guérout ipak ne otkriva sve detalje o procesu proizvodnje.

U radionici startupa Koovee, smještenoj u 11. pariškom okrugu, dnevno se proizvodi 6.000 komada žlica i vilica, a trajnost im je najmanje 3 mjeseca. Koovee već ima i velik broj klijenata – dostavljače hrane i ugostitelje, kao i brojne kupce koji ih koriste za organizaciju zabava. Klijenti imaju i zahtjeve za novim i različitim okusima pa se asortiman pribora neprestano proširuje – traži se pribor za jelo s okusom vanilije, naranče, ljekovitog bilja...

Skuplja proizvodnja

Ovaj pribor za jelo ima i nešto višu cijenu koja se kreće od 20 do 45 centi po komadu, a kutija s dvadeset komada žlica ili vilica stoji 12 eura. Tiphaine Guérout priznaje da je potrebno još dosta rada i istraživanja kako bi se postigla niža cijena proizvodnje. Naime, ovaj pribor je još uvijek vrlo skup za bolnice i škole koje bi ga mogle koristiti u većim količinama.

Osnivačica startupa Koovee radi i s drugim alternativnim materijalima poput bambusa koji je dva do tri puta jeftiniji, a većinom se uvozi iz Kine. Francuska je poznata po izvrsnoj kvaliteti kruha, a isto je tako domovina njegovog veličanstva među kruhovima – la baguette. Može li i ovaj novi 100-postotni francuski proizvod postati tako uspješan u cijelom svijetu? Uskoro ćemo doznati jer su plastične žlice i vilice te druga jednokratna plastika zabranjeni od 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Zaboravite plastiku ako letite za Dubai

Zračne luke u Dubaiju su početkom godine zabranile plastiku za jednokratnu upotrebu, a najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata svoju budućnost nastoji graditi bez plastike, javlja Euronews.

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u dm-u!

Trgovački lanac dm je od 1. veljače iz svoje ponude trajno povukao jednokratne plastične vrećice kako bi kupce potaknuo na održiviji način života i doprinio zaštiti okoliša.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER