Beč među 10 svjetskih gradova najboljih za bicikliste

Prema najnovijem istraživanju tvrtke Copenhagenize Design Company, grad Beč svrstao se među deset najboljih biciklističkih gradova u svijetu!

Copenhagenize Index 2019: Kopenhagen je očekivano prvi, slijede ga nizozemski i francuski gradovi, a glavni grad Austrije je u godinu dana ostvario napredak za čak tri mjesta!

Glavni grad Austrije ove je godine završio na devetom mjestu Copenhagenize Indexa, što je u usporedbi s godinom prije napredak za čak tri mjesta. Beč je time pretekao gradove poput Berlina, Barcelone, Ljubljane, Vancouvera i Helsinkija. Prva tri mjesta ljestvice zauzeli su Kopenhagen, Utrecht i Amsterdam, a slijede ih Antwerpen, Strasbourg, Bordeaux, Oslo i Pariz.

Oslo se posebno ističe kao „zvijezda u usponu“ (skočio je na 7. s prošlogodišnjeg 19. mjesta), a veliki uspjeh zahvaljujući naporima pariške gradske uprave ostvarila je i francuska metropola na osmom mjestu (prošle godine 13.). Od nama najbližih gradova valja još istaknuti Ljubljanu koja je protekle tri godine bila visoko rangirana, iako je ove godine s prošlogodišnjeg osmog pala na 14. mjesto.

Istraživanje je provedeno među 600 gradova iz cijelog svijeta. Kriteriji za izračunavanje indeksa urbanističko su planiranje, biciklistička infrastruktura gradova, sigurnost, davanje prvenstva biciklistima te raznovrsnost starosne dobi i spolova prilikom korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva.

Biciklistima u Beču na raspolaganju trenutno stoji preko 1.379 km biciklističkih staza te čak 41.000 javnih nenatkrivenih i natkrivenih biciklističkih parkirališta, nekoliko bike sharing servisa te takozvanih bike and ride parkirališta koja biciklistima omogućuju jednostavno presjedanje na sredstva javnog prijevoza.

Bečka gradska uprava osim toga od 2017. godine financijski podupire i nabavu teretnih bicikala za poslovne i osobne potrebe. Naime, sve privatne i pravne osobe te poduzeća mogu računati na financijsku podršku u visini od 800 do 1.000 eura. Grad refundira maksimalno 50 posto od ukupne kupovne cijene i to do iznosa do 800 eura. Ako je riječ o biciklu na električni pogon, iznos se povećava na 1.000 eura, a podrška vrijedi samo za nabavku novih bicikala.

Kako bi gradska uprava imala što bolji uvid u biciklistički promet, u Beču su prije nekoliko godina na dvanaest lokacija postavljeni i automatski brojači za mjerenje biciklističkog prometa u gradu, koji su u 2018. zabilježili porast broja biciklista od pet posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

Biciklistički procvat Pariza

Biciklizam u Parizu trenutno doživljava pravi procvat, a posljednjih je mjeseci korištenje bicikla za prijevoz na posao i s posla postalo „très chic“.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

Rijeka početkom 2020. godine uvodi javne e-bicikle

Početkom 2020. godine Rijeka će uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH na četiri lokacije postaviti terminale s električnim biciklima. Projekt uvođenja e-bicikala je tijekom Europskog tjedna kretanja predstavila Lorella Mekić iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, javlja portal mojarijeka.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER