Prezentiran projekt Greenway - državna biciklistička ruta br. 2

Projekt je vrijedan gotovo 123 milijuna kuna

U Zagrebačkom inovacijskom centru održana je prezentacija projekta Greenway – državna biciklistička ruta br.2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju provedbe projekta, čiji je nositelj Grad Zagreb u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom.

Projektom GREENWAY - državna glavna biciklistička ruta br. 2 planira se izgraditi 121,6 km duga biciklistička staza koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka. Izgradnja projekta vrijednog 122.931.861,20 kuna (85 % financira Europska unija, a 15 % Grad Zagreb i Zagrebačka županija) podijeljena je u devet faza, a ovim pilot projektom financira se izrada tehničke dokumentacije za cijeli obuhvat Greenwaya te izgradnja pete faze – trase od Arena centra do pješačko-biciklističkog mosta u dužini od 1.660 m u ukupnoj vrijednosti od 6.735.207,35 kuna.

„Povećanje broja građana koji će u svom svakodnevnom kretanju koristiti bicikl nam je prioritet koji postižemo ne samo gradnjom infrastrukture, već i edukacijom od najranije dobi. Drago mi je što ćemo u partnerstvu s Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinjeti boljem poznavanju i povezivanju ljudi, a ne samo naših Uprava.“ – rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Prezentacija projekta Greenway održana je u Zagrebačkom inovacijskom centru / Foto: Grad Zagreb

„Zagrebačku županiju često zovemo 'zelenim zagrebačkim prstenom'. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije.“ – izjavio je na predstavljanju projekta Stipo Velić, ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije.

Izgradnja biciklističke staze, čiji će središnji dio prolaziti Zagrebom, podrazumijeva i dodatnu opremu koja uključuje: rasvjetu, punjače za e-bicikle (pedelece), odmorišta, parkirališta, info oznake i brojače prometa. Planira se i uređenje prilaza mostovima, kao i uređenje prilaza i spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu.

Cilj projekta Greenway je promicanje održive urbane i regionalne mobilnosti, podizanje sigurnosti prometa, smanjenje prometnih gužvi i onečišćenja zraka te osiguravanje bolje povezanosti biciklističkih prometnica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Osim toga, projektom se promiču lokalne prirodne ljepote, ruralni razvoj, aktivni turizam, zdravi životni stil te povezivanje ljudi čime će projekt izravno doprinijeti porastu kvalitete života.

Više informacija o projektu potražite na stranicama Eko Zagreba.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

U Belgiji znaju da je biciklizam dobar za gradove

Plan cirkulacije prometa koji je u belgijskom gradu Leuvenu uveden 2016. godine doveo je do povećanja biciklizma za 32 % u samo jednoj godini, dijelom zahvaljujući i zabrani prometovanja automobila središtem grada.

Biciklistički procvat Pariza

Biciklizam u Parizu trenutno doživljava pravi procvat, a posljednjih je mjeseci korištenje bicikla za prijevoz na posao i s posla postalo „très chic“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER