Mađarska planira gradnju staklenika u vrijednosti od milijardu eura

„Početak novog razdoblja mađarske poljoprivrede“

U Mađarskoj je objavljen plan za izgradnju novog poljoprivrednog kompleksa u kojem će se isključivim korištenjem obnovljivih izvora energije utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Na tromeđi Mađarske, Austrije i Slovačke predlaže se izgradnja poljoprivrednog kompleksa vrijednog jedne milijarde eura, a zauzimao bi površinu od 330 hektara što odgovara površini 500 nogometnih igrališta.

Mađarski ministar poljoprivrede István Nagy izjavio je kako će ovaj projekt označiti „početak novog razdoblja mađarske poljoprivrede“, a kao investitori navode se njemačka tvrtka FAKT i energetski gigant E.ON koji na razvoja projekta surađuju s mađarskom vladom.

Ambiciozan projekt

Novi kompleks služit će za cjelogodišnji uzgoj začinskog bilja i povrća poput paprika, patlidžana i rajčica, a također će biti i mjesto „najvećeg kopnenog ribogojilišta u Europi“, kao i svih potrebnih hladnjača i logističkih objekata. Osim toga, uz kompleks se planira izgradnja suvremenog obiteljskog naselja s dječjim vrtićem, osnovnom školom, trgovačkim centrom, hotelom i konferencijskim centrom.

Njemački E.ON će kompleks napajati obnovljivom energijom i to uglavnom korištenjem solarne energije i bioplina te geotermalne energije. Cijeli će kompleks biti ugljično neutralan, što znači da će ugljikov dioksid proizveden tijekom njegove izgradnje i životnog vijeka biti u potpunosti eliminiran.

„Suvremeni potrošači i cijelo društvo zahtijevaju inovativna, održiva rješenja koja danas mijenjaju naš način života i rada“, izjavio je direktor E.ON-a Alexander Fenzl. „Održiva, pouzdana i sve pristupačnija energetska rješenja ključna su za oblikovanje životnih i radnih prostora budućnosti.“

Održivost je globalni prioritet

„Uz kompleks će se sagraditi oko 1.000 domova potpuno novog stambenog naselja, a ovim projektom želimo postaviti standard za održivu integraciju rada i života u Europi“, izjavio je direktor FAKT-a Hubert Schulte-Kemper.

S obzirom na prošlogodišnje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koje nas upozorava da imamo samo 12 godina da globalno zatopljenje zadržimo na najviše 1,5 °C, nakon čega će zatopljenje od samo pola stupnja znatno pogoršati rizik od poplava, suša, ekstremnih toplina i siromaštva za stotine milijuna ljudi, navodi nas da se ozbiljno pozabavimo klimatskom krizom. Suvremeni urbani razvoj u cijelom svijetu daje prioritet održivosti, a toga su se držali i autori ovog projekta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER