Puštena u rad najveća mađarska solarna elektrana

Pokrivat će cjelogodišnju potrošnju energije 10.000 kućanstava

Najveća mađarska solarna elektrana izgrađena je na sjeveroistoku zemlje, u blizini gradića Felsőzsolca i udaljena je oko 7 km od županijskog središta Miškolca. Elektrana je predviđena za godišnju proizvodnju 20 GWh električne energije, čime će namiriti potrebe cjelogodišnje potrošnje energije čak 10.000 lokalnih kućanstava.

Kompleks je izgradila MVM Grupa, nacionalna elektroenergetska tvrtka koja prema dnevniku Magyarepitok u Paksu - gradu u kojem se nalazi nuklearna elektrana koja opskrbljuje 40 % mađarskog stanovništva električnom energijom, planira izgradnju još jedne solarne elektrane slične veličine. Solarna elektrana Felsőzsolca je sa 74.000 instaliranih polikristalnih solarnih panela stajala 28,339 mil. eura (9 milijardi forinti), a njenu izgradnju je sa 65 % sredstava financirala MVM Grupa, dok je 35 % sredstava osigurano iz fondova EU.

U priloženom se videu, također, navodi kako je prošle 2018. godine MVM Grupa u Mađarskoj pokrenula izgradnju više od 110 solarnih sustava.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarne ceste kao ceste budućnosti

Ceste i putevi ne služe više samo za vožnju ili hodanje. Projekti solarnih cesta i puteva diljem svijeta pokazuju da ceste, biciklističke staze, pa čak i pločnici, mogu poslužiti kao čvrsta podloga za generiranje čiste energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER