Na riječke ulice stižu pametni solarni spremnici za otpad

Novi spremnici „odjeveni“ su u originalna likovna rješenja riječkih umjetnika

Komunalno društvo Čistoća Rijeka predstavilo je nove Bigbelly pametne solarne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Od ukupno 12 novih kompleta spremnika, sedam će biti postavljeno u Rijeci te po jedan u Kostreni, Jelenju, Čavlima, Klani i Kastvu.

Svu potrebnu energiju za rad dobivaju korištenjem solarne energije

Bigbelly Solar je „pametan“ modularni spremnik za prikupljanje miješanog i vrijednog reciklabilnog otpada. Ova vrsta spremnika, uz brojna inovativna rješenja, ima ugrađene senzore koji mjere popunjenost spremnika i podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver gdje se ti podaci obrađuju. Time je omogućeno da pametni spremnici sami dojavljuju kada su spremni za pražnjenje.

Također, Bigbelly Solar ima snažnu prešu koja komprimira otpad čime se omogućuje odlaganje pet do sedam puta veće količine otpada u odnosu na uobičajene spremnike. Rezultat toga su značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima, energentima te doprinos smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Osim toga ovi spremnici svu potrebnu energiju za rad dobivaju korištenjem Sunčeve energije pomoću instaliranog fotonaponskog panela te ih se stoga može koristiti posvuda, bez potrebe za dodatnim priključcima.

Jedan komplet Bigbellyja sastoji se od spremnika visokog kapaciteta i spremnika standardnog kapaciteta. Bigbelly visokog kapaciteta ima ugrađenu prešu i kapacitet do 800 litara te se koristi za miješani otpad. Radi na solarni pogon te mu je za mjesec dana rada potrebno svega sat vremena Sunčeve energije i to indirektno.

Bigbelly standardnog kapaciteta nema ugrađenu prešu i zapremnine je 190 litara. Koristi se za reciklabilni otpad te se napaja energijom spremnika visokog kapaciteta. Zahvaljujući solarnoj energiji, oba spremnika imaju mogućnost dojave o popunjenosti.

Pametnim spremnicima do učinkovitijeg gospodarenja otpadom

Implementacijom Bigbelly pametnih spremnika, kao digitalno naprednom tehnologijom, poboljšana je učinkovitost u segmentu gospodarenja otpadom, kojom se doprinosi smanjenju troškova i smanjenju potrošnje resursa, a grad Rijeka dodatno potvrđuje status Pametnog grada. Rijeka se tako pridružila brojnim europskim i svjetskim gradovima koji su prepoznali kako učinkovitost ove vrste spremnika, tako i njihovu ambijentalnu vrijednost.

Naime, u najužem središtu Rijeke, uključujući i najfrekventniju gradsku pješačku zonu Korza, do sada su u upotrebi ukupno 93 košarice za otpatke kapaciteta 25 do 30 litara, a prazne se tri do 12 puta dnevno. U navedene se košarice uglavnom odlaže preostali neiskoristivi otpad, ali i razne vrijedne sirovine poput plastične, višeslojne i metalne ambalaže. Implementacijom Bigbelly spremnika te postupnom zamjenom postojećih košarica za otpad postiže se dvostruki učinak - veća količina prikupljenog vrijednog otpada, odnosno smanjenje količine preostalog, miješanog komunalnog otpada, ali i 18 puta manji broj pražnjenja, čime se postižu značajne uštede u vremenu, energentima i ljudskim resursima. Cijena jednog kompleta ovih pametnih spremnika iznosi 79.500,00 kuna.

Spremnike su oslikali riječki umjetnici

Ono što se posebno ističe kao prednost i dodatna vrijednost ovih suvremenih spremnika je prilagodba njihovog izgleda. Na njima je moguće postavljanje dizajniranih vizuala i edukativnih poruka zbog čega imaju i važnu ulogu u edukaciji građana. No, na primjeru riječke Čistoće vidljivo je kako mogu postati i vrlo zanimljiv element urbane opreme.

Naime, novi su spremnici „odjeveni“ u originalna likovna rješenja riječkih umjetnika čija djela čine odraz specifičnog identiteta Rijeke. Umjetnici su bili pozvani na dostavu prijedloga početkom 2019. godine, a odabrani radovi su tiskani te aplicirani na 12 kompleta Bigbelly solarnih spremnika. Autori radova su likovni umjetnici Mirna Sišul, Jadranka Lacković (ojoMAGico), Ines Milčić (Pekmezmed), Tanja Blašković, Marko Muzica (Ninja Tiger) i Vladimir Tomić (Mosk). Ovako oslikani spremnici će Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture 2020., dati i značajan dodatni vizualni efekt i vrijednost.

Kako najavljuju u KD Čistoća Rijeka, širenje projekta očekuje se daljnjom nabavkom i širenjem mreže pametnih spremnika, kao i oslikavanjem kamiona za odvoz otpada, a sve u znaku mobilnog street arta s ciljem povezivanja zajednice i komunalnog tima koji joj služi.

KD Čistoća Rijeka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako su Krčani od smeća napravili – čudo

Krčani su s trenutnim udjelom odvojeno sakupljenog otpada od visokih 55 posto, od čega dio sami prerađuju, a dio „izvoze“, postali pravi hrvatski uzor. Iako je taj napredan sustav za krčku tvrtku Ponikve zasad ekonomski neisplativ, po otok je ekološki itekako isplativ, a benefite će najviše osjetiti Krčani čim proradi Marišćina, kada će cijene zbrinjavanja nerazvrstanog otpada deseterostruko porasti, piše riječki Novi list.

1,76 milijardi kuna za „Projekt Rijeka“

U Rijeci su danas popisani ugovori o dodjeli bespovratnih europskih sredstava i financiranju projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, vrijednog više od 1,76 milijardi kuna i jednog od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture na području Republike Hrvatske.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER