Prada konačno prestaje koristiti krzno

Velika pobjeda za životinje

Poznata modna kuća Prada najavila je ove srijede na Twitteru da prestaje koristiti krzno na svojim proizvodima za žensku kolekciju proljeće – ljeto 2020. Time se pridružuje Jean Paulu Gaultieru, Giorgiu Armaniju, Versaceu, Ralphu Laurenu, Vivienne Westwood, Michaelu Korsu, Donni Karan i mnogim drugim modnim brendovima koji su takvu odluku donijeli još ranije.

U Pradinoj objavi na Twitteru stoji kako je odluka donijeta u suradnji s međunarodnom mrežom organizacija za zaštitu prava životinja Fur Free Alliance.

Ovo je velika pobjeda za prava životinja nakon borbe koja je trajala više od desetljeća. Aktivisti organizacije PETA godinama su napadali Pradine modne revije s transparentima protiv korištenja krzna, održavali prosvjede diljem svijeta te upoznavali javnost o patnjama životinja i manje poznatoj strani industrije krzna. Prošle je godine i velika zagovornica prava životinja Pamela Anderson uputila pismo u ime PETA-e, pozivajući ovu modnu kuću da prestane koristiti krzno.

Prada je konačno popustila, a glavna dizajnerica i izvršna direktorica Miuccia Prada u priopćenju tvrtke izjavila je kako će „usmjeravanje na inovativne materijale omogućiti tvrtki istraživanje novih granica kreativnog dizajna, uz istovremeno zadovoljavanje potražnje za etičkim proizvodima.“

PETA pozdravlja Pradino pridruživanje rastućoj listi modnih kuća koje napuštaju korištenje životinjskog krzna i poziva tvrtku da slijedi Chanelov primjer te prestane koristiti kožu egzotičnih životinja poput nojeva, krokodila, guštera i zmija. PETA je inače kupila minimalnu količinu dionica ove tvrtke koja joj je potrebna za predlaganje odluka dioničara o zabrani korištenja egzotičnih koža.

Većina kupaca više ne želi nositi kožu bilo koje životinje koja je pretrpjela okrutna mučenja. Čini se da ni vrag više ne želi nositi Pradu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

Burberry prestaje spaljivati neprodanu odjeću

Luksuzni britanski modni brand Burberry potvrdio je da prestaje s praksom spaljivanja neprodane odjeće i ostalih proizvoda, javlja Euronews.

Ova vodootporna parka izrađena je od recikliranih PET boca

S obzirom da je tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša, sve više modnih brendova okreće se održivoj proizvodnji odjeće uz korištenje 100-postotnih održivih tkanina. Također, ekološki osviješteni potrošači pažljivije biraju svoju odjeću te ih zanima od kojih je materijala izrađena. Međutim, kupovinom ove vodootporne parke možete smanjiti upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu i spriječiti nastajanje plastičnog otpada jer je izrađena od recikliranih PET boca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER