Izložba: Iz ostavštine Gjure Pilara

Otvorenje izložbe 23. svibnja 2019.

Hrvatski prirodoslovni muzej i Muzej Brodskog Posavlja pozvaju vas na otvorenje izložbe „Iz ostavštine Gjure Pilara“ u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 13 sati u izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja (Starčevićeva 40, Slavonski Brod).

U povodu 125. godišnjice smrti Gjure Pilara (2018.), njegov praunuk Božidar Jančiković darovao je Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i Muzeju Brodskog Posavlja dio obiteljske ostavštine: originalni krsni list Gjure Pilara, gimnazijske svjedodžbe, diplome sa sveučilišta u Bruxellesu, rukopis monografije „Flora fossilis Susedana“, razne potvrde, dopise, korespondenciju vezanu uz njegov muzeološki rad i rad na Sveučilištu u Zagrebu; osobne dokumente poput ženidbenog ugovora s Klementinom Crandak, bilješke o djeci i oporuku; privatnu korespondenciju s članovima obitelji u kojoj su posebno brojna pisma poslana bratu Martinu Pilaru; portrete Klementine Pilar i Martina Pilara.

Sačuvani dokumenti predstavljeni na izložbi, vraćaju nas u vrijeme Pilarova djetinjstva, gimnazijskog školovanja i studija u Bruxellesu te u vrijeme kada je kao sveučilišni profesor i muzealac u domovini postigao svoju punu znanstvenu i svekoliku društvenu afirmaciju.

HPM / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ gostuje u Prirodoslovnom muzeju Split od 2. svibnja do 15. lipnja 2019.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER