Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava

Poziv na stručni skup

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zelena mreža aktivističkih grupa, pozivaju zainteresirane gradove i ostale dionike na stručni skup o održivoj i inovativnoj javnoj nabavi koji će se održati 16. travnja 2019. u Zagrebu.

Događaj pod nazivom Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava održat će se u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4) s početkom u 9:30 sati. Ovaj stručni skup ima za cilj senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Javna nabava predstavlja oko 14 % BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 miljardi eura godišnje. Ona je stoga velika ekonomska poluga kojom se može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je također i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti.

  • Zašto se pridružiti održivom pristupu javnoj nabavi?
  • Koje su mogućnosti koje pruža novi pravni okvir za javnu nabavu?
  • Kako prevladati postojeće poteškoće i kočnice?
  • Kojim alatima možemo podržati promjenu kulture javne nabave?

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj skup trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka, ali i onih iz Europske komisije (DG GROW) te kroz razmjenu dobrih praksi koje provodi nekoliko lokalnih zajednica.

Program možete preuzeti ovdje, a sudjelovanje je potrebno potvrditi najkasnije do 12. travnja 2019. godine na e-mail adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr.

Događaj je sufinanciran sredstvima programa Europske teritorijalne suradnje – URBACT III i Europskog fonda za regionalni razvoj te se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

Udruga gradova / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

ŽCGO Lećevica: Korak bliže uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

Regionalni centar čistog  okoliša d.o.o. u postupku javne nabave provodi  od  21. do 28. veljače 2018. godine prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za tehničku pomoć pri realizaciji izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i šest pretovarnih stanica (Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Hvar i Vis) na području Splitsko-dalmatinske županije, javlja portal dalmacijadanas.hr.

CGO Biljane Donje: Poigravanje sa zadarskim projektom od 50 milijuna eura

Ako u Zadru postoji projekt kojega vlast nepokolebljivo i pod svaku cijenu brani, a opozicija jednako tako ustrajno napada, onda je to izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak kako se radi o investiciji teškoj 50 milijuna eura od čega čak 70,65 posto osigurava Kohezijski fond Europske unije, piše Zadarski.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER