Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava

Poziv na stručni skup

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zelena mreža aktivističkih grupa, pozivaju zainteresirane gradove i ostale dionike na stručni skup o održivoj i inovativnoj javnoj nabavi koji će se održati 16. travnja 2019. u Zagrebu.

Događaj pod nazivom Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava održat će se u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4) s početkom u 9:30 sati. Ovaj stručni skup ima za cilj senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Javna nabava predstavlja oko 14 % BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 miljardi eura godišnje. Ona je stoga velika ekonomska poluga kojom se može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je također i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti.

  • Zašto se pridružiti održivom pristupu javnoj nabavi?
  • Koje su mogućnosti koje pruža novi pravni okvir za javnu nabavu?
  • Kako prevladati postojeće poteškoće i kočnice?
  • Kojim alatima možemo podržati promjenu kulture javne nabave?

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj skup trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka, ali i onih iz Europske komisije (DG GROW) te kroz razmjenu dobrih praksi koje provodi nekoliko lokalnih zajednica.

Program možete preuzeti ovdje, a sudjelovanje je potrebno potvrditi najkasnije do 12. travnja 2019. godine na e-mail adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr.

Događaj je sufinanciran sredstvima programa Europske teritorijalne suradnje – URBACT III i Europskog fonda za regionalni razvoj te se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

Udruga gradova / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

ŽCGO Lećevica: Korak bliže uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

Regionalni centar čistog  okoliša d.o.o. u postupku javne nabave provodi  od  21. do 28. veljače 2018. godine prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za tehničku pomoć pri realizaciji izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i šest pretovarnih stanica (Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Hvar i Vis) na području Splitsko-dalmatinske županije, javlja portal dalmacijadanas.hr.

CGO Biljane Donje: Poigravanje sa zadarskim projektom od 50 milijuna eura

Ako u Zadru postoji projekt kojega vlast nepokolebljivo i pod svaku cijenu brani, a opozicija jednako tako ustrajno napada, onda je to izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak kako se radi o investiciji teškoj 50 milijuna eura od čega čak 70,65 posto osigurava Kohezijski fond Europske unije, piše Zadarski.hr.

CGO Biljane Donje: Eko d.o.o. je konačno pred potpisom ugovora!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu poljske tvrtke Control Process kao neosnovanu, što znači da zadarska tvrtka Eko d.o.o. za 15 dana konačno može potpisati ugovor o projektiranju i gradnji CGO Biljane Donje sa slovenskom tvrtkom Riko.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER