Mapiranje Trešnjevke: planirane aktivnosti za proljeće i ljeto 2019.

Istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke

Ovog će se proljeća i ljeta u sklopu projekta „Mapiranje Trešnjevke – nevidljivi kvart” organizirati čak 18 šetnji ili dvostruko više nego prošle godine, a prvoj se možete pridružiti već 12. travnja.

Mapiranje Trešnjevke – nevidljivi kvart” je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, istražuju trešnjevačku povijest, sadašnjost, možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove, a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što vam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Kako biste bili u tijeku sa svim nadolazećim programima, uz praćenje internetskih stranica Mapiranje Trešnjevke, možete redovito posjećivati i njihovu izvrsno ažuriranu Facebook stranicu, kao i “Mapiranje Trnja” - posvećenu prijateljskom susjednom kvartu Trnje.

Cjeloviti popis planiranih aktivnosti za sezonu proljeće/ljeto 2019. dostupan je na ovoj poveznici, a kao prva se navodi šetnja s Darijem Oršićem pod naslovom „Biciklističke i pješačke staze Trešnjevke: Između želja, zakona i stvarnosti“, koja će se održati u petak 12. travnja 2019. Šetnja će krenuti s livade kod raskršća Zagrebačke avenije i Selske ceste (kod Lidla) i to u 18 sati.

Važno je napomenuti kako se ovoga proljeća navršava pet godina akcije „Dolje s rubnjacima!“ kojom su se na Trešnjevci tražili previsoki rubnjaci i sve druge prometne barijere (nedostajuće rampe uz stubišta i sl.) kako bi se preko gradskih četvrti Trešnjevka-sjever i Trešnjevka-jug potaknulo njihovo rješavanje. Konačni popis sa 70 zabilježenih rubnjaka predan je u tajništva obje gradske četvrti još 1. prosinca 2014. godine.

Pet godina kasnije želi se provjeriti je li se stanje poboljšalo i ima li još uvijek previsokih rubnjaka i drugih barijera koje otežavaju kretanje invalidima, roditeljima s dječjim kolicima, biciklistima te teško pokretnim osobama. Prve provjere kazuju da bar trećina tada zabilježenih rubnjaka još uvijek nije spuštena, a sigurno se mogu pronaći i još neke, tada nezabilježene ili posve nove.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj akciji mogu dostaviti lokacije i fotografije  uočenih barijera na email adresu mapiranjetresnjevke@gmail.com. Cijela će akcija biti popraćena i na Facebook stranici Mapiranje Trešnjevke, pa se ove informacije mogu dostaviti i tim putem.

Ove godine će se organizirati 18 šetnji ili čak dvostruko više nego lani.

Također, pozivamo vas da sutra podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatnu šetnju trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save organiziraju Spasimo Potok Črnomerec i 1POSTOZAGRAD, a kreće se s okretišta Črnomerec (zelena površina uz Ilicu) u 11 sati.

Mapiranje Trešnjevke / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom

Podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatna šetnja trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save održat će se u subotu, 30. ožujka 2019., a krenut će s okretišta Črnomerec u 11 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER