Mapiranje Trešnjevke: planirane aktivnosti za proljeće i ljeto 2019.

Istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke

Ovog će se proljeća i ljeta u sklopu projekta „Mapiranje Trešnjevke – nevidljivi kvart” organizirati čak 18 šetnji ili dvostruko više nego prošle godine, a prvoj se možete pridružiti već 12. travnja.

Mapiranje Trešnjevke – nevidljivi kvart” je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, istražuju trešnjevačku povijest, sadašnjost, možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove, a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što vam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Kako biste bili u tijeku sa svim nadolazećim programima, uz praćenje internetskih stranica Mapiranje Trešnjevke, možete redovito posjećivati i njihovu izvrsno ažuriranu Facebook stranicu, kao i “Mapiranje Trnja” - posvećenu prijateljskom susjednom kvartu Trnje.

Cjeloviti popis planiranih aktivnosti za sezonu proljeće/ljeto 2019. dostupan je na ovoj poveznici, a kao prva se navodi šetnja s Darijem Oršićem pod naslovom „Biciklističke i pješačke staze Trešnjevke: Između želja, zakona i stvarnosti“, koja će se održati u petak 12. travnja 2019. Šetnja će krenuti s livade kod raskršća Zagrebačke avenije i Selske ceste (kod Lidla) i to u 18 sati.

Važno je napomenuti kako se ovoga proljeća navršava pet godina akcije „Dolje s rubnjacima!“ kojom su se na Trešnjevci tražili previsoki rubnjaci i sve druge prometne barijere (nedostajuće rampe uz stubišta i sl.) kako bi se preko gradskih četvrti Trešnjevka-sjever i Trešnjevka-jug potaknulo njihovo rješavanje. Konačni popis sa 70 zabilježenih rubnjaka predan je u tajništva obje gradske četvrti još 1. prosinca 2014. godine.

Pet godina kasnije želi se provjeriti je li se stanje poboljšalo i ima li još uvijek previsokih rubnjaka i drugih barijera koje otežavaju kretanje invalidima, roditeljima s dječjim kolicima, biciklistima te teško pokretnim osobama. Prve provjere kazuju da bar trećina tada zabilježenih rubnjaka još uvijek nije spuštena, a sigurno se mogu pronaći i još neke, tada nezabilježene ili posve nove.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj akciji mogu dostaviti lokacije i fotografije  uočenih barijera na email adresu mapiranjetresnjevke@gmail.com. Cijela će akcija biti popraćena i na Facebook stranici Mapiranje Trešnjevke, pa se ove informacije mogu dostaviti i tim putem.

Ove godine će se organizirati 18 šetnji ili čak dvostruko više nego lani.

Također, pozivamo vas da sutra podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatnu šetnju trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save organiziraju Spasimo Potok Črnomerec i 1POSTOZAGRAD, a kreće se s okretišta Črnomerec (zelena površina uz Ilicu) u 11 sati.

Mapiranje Trešnjevke / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom

Podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatna šetnja trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save održat će se u subotu, 30. ožujka 2019., a krenut će s okretišta Črnomerec u 11 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER