Slamke od morskih algi dizajnirane su da nestanu

Ekološka alternativa za plastične slamke

Startup pod nazivom Loliware razmišlja izvan plastičnih okvira i predstavlja ekološku alternativu za plastične slamke. „Hiper-kompostabilne“ slamke od morskih algi, koje izgledaju i ponašaju se poput onih „pravih“, mogle bi uskoro dospjeti i na police trgovina u vašoj blizini.

Amerikanci su veliki ljubitelji slamki i koriste ih 170 do 390 milijuna dnevno! Kako bi se spriječio problem onečišćavanja mora ovim neprijateljskim plastičnim otpadom, na Kickstarteru možete pomoći projektu startup tvrtke Loliware koja proizvodi jednokratne slamke od morskih algi. Njihove slamke su dizajnirane tako da nestanu i biorazgrade se poput kore od banane, i to u samo nekoliko tjedana u vodi. Napravljene su od 100-postotno hranjivih materijala, bez glutena, nisu genetski modificirane i ne sadrže šećer, a mogu izdržati 18 sati kontinuirane upotrebe.

„Svaki i najmanji djelić plastike koji smo ikada napravili još uvijek postoji“, kaže Chelsea Briganti, direktorica Loliwarea. „U našim oceanima postoji pet bilijuna komadića plastike, a procjenjuje se da se svake sekunde proizvede 10 milijuna tona plastike! Jednokratna plastika ne bi se trebala nikada praviti tako da traje, trebala bi se dizajnirati da nestane.“

Ove slamke nisu samo jestive, njihovi proizvođači također tvrde da su održivo razvijene korištenjem morskih algi koje su obnovljiva sirovina kojima je moguće izdvojiti ugljikov dioksid u pokušaju obuzdavanja učinka klimatskih promjena. Dosadašnje alternative za plastične slamke uključuju papirnate slamke čija proizvodnja košta trostruko više nego za plastične i zahtijevaju sirovine na bazi drveta. Ekološke zamjene poput višekratnih slamki od metala i stakla prave se da izdrže, što će očito potaknuti njihovu proizvodnju kao posljedica sve češćih zabrana korištenja plastičnih slamki i ostale jednokratne plastike, no također će utjecati na povećanje količina budućeg otpada.

Foto: Loliware

Budući da Loliware slamke imaju vijek trajanja i do 24 mjeseca, a razgrađuju se istom brzinom kao otpaci od hrane, što je približno 60 dana ili manje, u tvrtki navode da im je cilj potpuno zamijeniti plastične slamke koje se koriste na mjestima s velikom količinom otpada poput stadiona i restorana brze hrane.

Upotreba plastičnih slamki počela se kontrolirati diljem svijeta budući da se procjenjuje kako 8 milijuna tona plastičnog otpada dospijeva u ocean svake godine. Unatoč tome, slamke su samo vrh ledenjaka. Plastika je pronađena na svakom kontinentu, uključujući Antarktik, pa čak i na dnu najdubljih oceana. Zapravo, manje od jedne od deset jednokratnih plastika ikad dospiju u postrojenja za recikliranje.

U cijelom svijetu jačaju pritisci na velike proizvođače plastike i traži se uvođenje njihove veće odgovornosti, kao i sama zabrana plastike. Američki lanac trgovina Trader Joe's prošlog je tjedna najavio da će napraviti planove za povlačenje više od 450 tisuća kilograma plastike iz svojih trgovina, uključujući povlačenje jednokratnih vrećica i posuda za meso od stiropora te njihovu zamjenu biorazgradivim i kompostabilnim pakiranjima. Također, Starbucks je prošlo ljeto postao najveći svjetski trgovac hranom i pićem koji je zabranio upotrebu plastičnih slamki s potpunim ukidanjem do 2020. godine.

Loliwareove slamke od morskih algi daleko su nadmašile svoj cilj prikupljanja 30.000 američkih dolara na Kickstarteru, možda ćemo ih uskoro moći pronaći i na policama naših trgovina.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER