Starbucksove slamke zamijenit će poklopac s „dudom“ za odrasle

Do 2020. godine u potpunosti će prestati s korištenjem plastičnih slamki

Iako male i praktične, slamke mogu uzrokovati veliku štetu ugrožavanjem života životinja, pa i ljudi. Starbucks će na taj način „spasiti“ okoliš od 1 milijarde slamki godišnje, a uključivanjem sve većeg broja svjetskih tvrtki u ovaj pokret, ta brojka bi mogla znatno narasti.

Ako ste ljubitelj slamki, uskoro ćete morati zaobići Starbucks

Starbucks je 9. srpnja najavio prestanak upotrebe plastičnih slamki u svojim filijalama do 2020. godine. Poznati svjestki brend zamijenit će slamke i plastične poklopce novom vrstom poklopca za čaše koji će podsjećati na dudu bočica za bebe, ali prilagođene odraslim ljudima. Takvi su poklopci već u upotrebi za neke vrste pića poput ledenog espressa i hladno pripremljene kave, kako bi se unaprijedila tekstura pića, a i potrošači ih smatraju simpatičnima.

Starbucksove filijale u Seattleu i Vancouveru bit će prve koje će koristiti nove poklopce, a koristit će se za sva hladna pića osim frappuccina koji će se posluživati sa slamkama izrađenima od papira ili drugog biorazgradivog materijala.

Mala slamka, veliki utjecaj

Plastične slamke predstavljaju pravi užas za okoliš. Zbog svoje male mase lako se dogodi da ih se previdi prilikom razvrstavanja otpada za recikliranje te tako često završe u prirodi onečišćujući vode, plaže te ugrožavajući morski život. Čak i kada se raspadnu mogu biti štetne – mikroplastika se može pojaviti u vodi koju pijemo  i potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme poput muške neplodnosti.

Globalna promjena

Prema podacima američke vladine agencije National Park Service, Amerikanci godišnje koriste oko 182 milijardi slamki. Jasno je kako će smanjenje upotrebe jedne milijarde Starbucksovih slamki godišnje pomoći, ali ne i riješiti sam problem plastičnih slamki i njihovog onečišćavanja okoliša.

Srećom, i druge velike svjetske kompanije najavljuju svoje planove prestanka korištenja plastičnih slamki kao i nekoliko lokalnih i nacionalnih uprava. Slamke bi se s vremenom globalno mogle prestati koristiti što bi bio velik korak na putu ka sveukupnom smanjenju onečišćenja plastičnim otpadom.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom

U Londonu će se s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu uskoro postaviti prvih stotinu javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novog početkom sljedećeg tjedna, stanovnici Londona moći će se lakše prilagoditi visokim temperaturama.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER