Nitko nije oduševljen McDonald’sovim novim papirnatim slamkama

Razlozi nezadovoljstva su poražavajući

McDonald'sov shake i ostala pića nabolje je biti bez slamke, posebno ako vam je stalo do zaštite okoliša. Papirnate slamke ovog lanca brze hrane počele su se upotrebljavati u nekim njihovim restoranima prije godinu dana kako bi bile u skladu sa „zaštitom okoliša“. No, kao što to često biva s proizvodima koji „nisu štetni za okoliš“, ove slamke ipak nisu reciklabilne. Podsjećamo vas ipak i na negativne posljedice konzumiranja brze i nezdrave hrane.

Nove papirnate slamke probno su uvedene 2018. godine u 1.361 McDonald’sovom restoranu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. O problemu s tim slamkama najprije je izvijestio britanski Sun, koji je objavio i interni McDonald'sov dopis u kojem stoji da ove papirnate slamke „još nisu reciklabilne te ih je do daljnjeg potrebno odlagati s ostalim otpadom.“

„Pri recikliranju ovih papirnatih slamki njihova debljina i gustoća otežavaju obradu našim partnerima za preradu otpada koji nam pomažu i u recikliranju naših papirnatih čaša“, izjavio je McDonald'sov glasnogovornik za britansku novinsku agenciju Press Association.

Podsjetimo, Europska unija od 2021. godine zabranjuje upotrebu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće, a britanska vlada često ističe kako prevodi u donošenju novih zakona o zaštiti okoliša. Također, u svijetu postoje već brojna rješenja zamjene plastičnih slamki ekološkim alternativama.

„Vladini ambiciozni planovi, ali i mišljenje naših kupaca, pomogli su nam da ubrzamo naše napuštanje jednokratne plastike i ponosan sam što smo uspjeli odigrati našu ulogu u postizanju ove društvene promjene“, izjavio je izvršni direktor McDonald'sa za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku Paul Pomroy u tadašnjem priopćenju za javnost.

Nije iznenađujuće što nove papirnate slamke nisu postigle svoj cilj o čemu svjedoče i brojni komentari na društvenim mrežama. Poražavajuće je ipak što su mnogi korisnici društvenih mreža zaokupljeni činjenicom da ove papirnate slamke postaju previše vlažne u pićima, a pokrenuta je i peticija kojom se McDonald'su postavlja zahtjev za vraćanje bivših plastičnih slamki kojom je prikupljeno više od 50.000 potpisa.

Izgleda da konzumiranje brze i nezdrave hrane osim na zdravlje utječe i na neodgovorno ponašanje prema okolišu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan zaštite okoliša 2020.

S obzirom da se milijun biljnih i životinjskih vrsta suočava s opasnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikada nije bila od tolike važnosti kao danas. Stoga se ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod motom „Vrijeme za prirodu“ („Time for nature“). Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu i pozovite svoje prijatelje da vam se pridruže. Ne zaboravite - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi!

Slamke od morskih algi dizajnirane su da nestanu

Startup pod nazivom Loliware razmišlja izvan plastičnih okvira i predstavlja ekološku alternativu za plastične slamke. „Hiper-kompostabilne“ slamke od morskih algi, koje izgledaju i ponašaju se poput onih „pravih“, mogle bi uskoro dospjeti i na police trgovina u vašoj blizini.

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER