Život ispod vode: za ljude i planet

Svjetski dan divljih vrsta 2019.

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se svake godine 3. ožujka s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Svjetski dan divljih vrsta ove se godine obilježava pod sloganom „Život ispod vode: za ljude i planet“ (Life below water: for people and planet) te je posvećen zaštiti i očuvanju svjetskih mora i oceana, kao i vrsta i ekosustava koji u njima obitavaju, u skladu s Ciljem 14. UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja - Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Oceani sadrže gotovo 200.000 identificiranih vrsta, no njihov stvarni broj mogao bi se izraziti u milijunima. Tržišna vrijednost globalnih morskih i obalnih resursa te povezanih industrija procjenjuje se na 3 trilijuna USD godišnje, što čini oko 5 % globalnog BDP-a. Također, o morskoj i obalnoj biološkoj raznolikosti ovisi preko tri milijarde ljudi u obalnim zajednicama. Morski biljni i životinjski svijet tisućljećima je omogućavao razvoj ljudske civilizacije te je na različite načine obogatio naše živote - kulturno, duhovno i rekreativno.

Divovska raža manta je među ugroženim vrstama koje su dio kampanje za zaštitu morskog života na Svjetski dan divljih vrsta / Foto: UN Environment

Ugrožavanjem svjetskih oceana i vrsta koje u njima žive čovječanstvo je ozbiljno pogodilo cjelokupni život ispod vode koji mu omogućava i pruža beskrajne koristi. Čak 40 % oceana ugroženo je eksploatacijom morskih vrsta, kao i drugim prijetnjama kao što su onečišćenje, gubitak obalnih staništa i klimatske promjene. Te prijetnje posljedično snažno utječu na živote i egzistenciju onih koji ovise o uslugama morskog ekosustava.

Upravo iz navedenih razloga, ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta usredotočuje se na život ispod vode kako bi se podigla svijest o raznolikosti morskog života, ključnoj važnosti morskih vrsta za ljudski razvoj i potrebi zaštite i očuvanja svjetskih mora i oceana, kako bismo pružanje njihovih blagodati osigurali budućim generacijama.

Morski konjić / Foto: Yen-Yi-Lee - UN Environment

 

Obilježavanje Svjetskog dana divljih vrsta u Hrvatskoj: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obilježava Svjetski dan divljih vrsta edukativno-zabavnim programom u suradnji sa ZOO vrtom Grada Zagreba. Tijekom programa koji se odvija u vremenu od 10:30 do 17:00 sati, djeca kroz igru „Potraga za morskim blagom“ mogu obići cijeli ZOO vrt te na zabavan način naučiti brojne zanimljivosti o zaštićenim morskim životinjama, vidjeti izloške morskog psa, koralja, morskih kornjača i sl. te osvojiti diplomu i nagradu. U mini laboratoriju Hrvatskih voda posjetitelji će moći saznati sve o sastavu i kvaliteti vode u našim rijekama i moru. O važnosti vode za biljni i životinjski svijet, utjecaju čovjeka na potrošnju i onečišćenje vode te važnosti očuvanja vode bit će govora u predstavi „Voda je život“ u 11,30 sati. Najmlađi će uz pomoć edukatora naučiti kako izraditi peraju ili masku dok će se oni nešto stariji moći okušati u razvrstavanju otpada u VR igri. Obilježavanju Dana divljih vrsta u 11,00 sati pridružit će se ravnatelj ZOO vrta Grada Zagreba Damir Skok i pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Bio je to dosad neviđeni pomor morskih ptica

Zašto se 2015. i 2016. godine brojka od približno jedan milijun mrtvih tankokljunih njorki nasukala na obale od Kalifornije do Aljaske? Istraživači navode da je uzrok pomora ove morske ptice pojava dugotrajnog morskog toplinskog vala poznata kao „mrlja“ („the blob“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER