Život ispod vode: za ljude i planet

Svjetski dan divljih vrsta 2019.

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se svake godine 3. ožujka s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Svjetski dan divljih vrsta ove se godine obilježava pod sloganom „Život ispod vode: za ljude i planet“ (Life below water: for people and planet) te je posvećen zaštiti i očuvanju svjetskih mora i oceana, kao i vrsta i ekosustava koji u njima obitavaju, u skladu s Ciljem 14. UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja - Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Oceani sadrže gotovo 200.000 identificiranih vrsta, no njihov stvarni broj mogao bi se izraziti u milijunima. Tržišna vrijednost globalnih morskih i obalnih resursa te povezanih industrija procjenjuje se na 3 trilijuna USD godišnje, što čini oko 5 % globalnog BDP-a. Također, o morskoj i obalnoj biološkoj raznolikosti ovisi preko tri milijarde ljudi u obalnim zajednicama. Morski biljni i životinjski svijet tisućljećima je omogućavao razvoj ljudske civilizacije te je na različite načine obogatio naše živote - kulturno, duhovno i rekreativno.

Divovska raža manta je među ugroženim vrstama koje su dio kampanje za zaštitu morskog života na Svjetski dan divljih vrsta / Foto: UN Environment

Ugrožavanjem svjetskih oceana i vrsta koje u njima žive čovječanstvo je ozbiljno pogodilo cjelokupni život ispod vode koji mu omogućava i pruža beskrajne koristi. Čak 40 % oceana ugroženo je eksploatacijom morskih vrsta, kao i drugim prijetnjama kao što su onečišćenje, gubitak obalnih staništa i klimatske promjene. Te prijetnje posljedično snažno utječu na živote i egzistenciju onih koji ovise o uslugama morskog ekosustava.

Upravo iz navedenih razloga, ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta usredotočuje se na život ispod vode kako bi se podigla svijest o raznolikosti morskog života, ključnoj važnosti morskih vrsta za ljudski razvoj i potrebi zaštite i očuvanja svjetskih mora i oceana, kako bismo pružanje njihovih blagodati osigurali budućim generacijama.

Morski konjić / Foto: Yen-Yi-Lee - UN Environment

 

Obilježavanje Svjetskog dana divljih vrsta u Hrvatskoj: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obilježava Svjetski dan divljih vrsta edukativno-zabavnim programom u suradnji sa ZOO vrtom Grada Zagreba. Tijekom programa koji se odvija u vremenu od 10:30 do 17:00 sati, djeca kroz igru „Potraga za morskim blagom“ mogu obići cijeli ZOO vrt te na zabavan način naučiti brojne zanimljivosti o zaštićenim morskim životinjama, vidjeti izloške morskog psa, koralja, morskih kornjača i sl. te osvojiti diplomu i nagradu. U mini laboratoriju Hrvatskih voda posjetitelji će moći saznati sve o sastavu i kvaliteti vode u našim rijekama i moru. O važnosti vode za biljni i životinjski svijet, utjecaju čovjeka na potrošnju i onečišćenje vode te važnosti očuvanja vode bit će govora u predstavi „Voda je život“ u 11,30 sati. Najmlađi će uz pomoć edukatora naučiti kako izraditi peraju ili masku dok će se oni nešto stariji moći okušati u razvrstavanju otpada u VR igri. Obilježavanju Dana divljih vrsta u 11,00 sati pridružit će se ravnatelj ZOO vrta Grada Zagreba Damir Skok i pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Welcome Spring Festival - prvi zagrebački festival bez jednokratne plastike

Od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine Trg J. J. Strossmayera postaje proljetna oaza i interaktivna učionica u kojoj će posjetitelji kroz zabavne, edukativne i kulturne sadržaje učiti o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi gospodarenja otpadom. Ovim Festivalom želi se pokrenuti kultura gospodarenja otpadom i pokazati kako je moguće biti kreativan, dobro se zabaviti te jesti i piti uz stvaranje minimalne količine otpada!

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER