Rezultati i dobrobiti LIFE projekata

Održana LIFE konferencija

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike održana je druga po redu LIFE konferencija na kojoj su predstavljeni uspješni hrvatski i inozemni projekti sufinancirani u okviru Programa LIFE.

Cilj konferencije bio je kroz konkretne primjere uspješnih projekata predstaviti na koji način LIFE projekti pridonose rješavanju okolišnih i klimatskih problema te potaknuti hrvatske prijavitelje na prijavu ili preuzimanje i primjenu LIFE rezultata.

U Hrvatskoj se od 2013. provodi 20 projekata na kojima hrvatske organizacije sudjeluju kao koordinatori i partneri, a ukupna vrijednost projekata koji se provode u Hrvatskoj iznosi više od 14 milijuna eura, od čega je više od 9 milijuna eura EU sredstava.

U okviru konferencije održana je panel diskusija na temu integracije LIFE projekata u javne politike i zakonodavstvo, a sudjelovali su predstavnici projekata: LIFE Euroturtles, LIFE Artina, LIFE SU.SA.FRUIT, LIFE LINX, LIFE DINALP BEAR, DRAVA LIFE. Naglašeno je kako Program LIFE potiče organizacije na suradnju s lokalnim i državnim institucijama, ali i na suradnju s organizacijama iz drugih država članica kako bi se projektni rezultati primjenjivali na što širem području.

Uz hrvatske projekte, predstavljena su i četiri inozemna projekta čiji su predstavnici podijelili svoja iskustva s provođenjem LIFE projekata. Riječ je o projektima: LIFE MATHER, LIVEDRAVA, LIFE FOODWASTEPREV, LIFE ECOLEX.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 160 sudionika iz javnih i privatnih institucija te nevladinih organizacija koji su imali priliku posjetiti i sajam LIFE projekata koji se provode u Hrvatskoj. Na sajmu je sudjelovalo 14 projekata koji su izložili svoje informativne i promotivne materijale te je to bila prilika za razmjenu iskustava između korisnika projekata i potencijalnih prijavitelja.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

2. ZORH Susret u Splitu

2. ZORH Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj održat će se od 26.-27. travnja 2019. godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu.

Program LIFE – doprinos provedbi klimatskih politika

Cilj ovog događanja je predstaviti doprinos Programa LIFE dostizanju klimatskih ciljeva kroz primjere projekata iz različitih područja kao što su poljoprivreda, šumarstvo, otpad, urbanističko planiranje, zaštita prirode i mnoga druga područja.

Potprogram „Klimatske aktivnosti“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zajedno je s Hrvatskim vodama osiguralo nacionalno sufinanciranje projekata koji se prijavljuju na natječaj Programa LIFE u 2018. godini. Kroz Program LIFE sufinanciraju se projekti usmjereni na konkretne mjere i postizanje značajnih rezultata radi poboljšanja stanja okoliša, prirode i klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER