Recikliranjem aktivnog mulja do ekološki i ekonomski održivih opeka

Ekološki prihvatljive opeke napravljene od nusprodukta obrade otpadne vode

Milijuni tona aktivnog mulja diljem svijeta nakupljaju se u spremnicima postrojenja za obradu otpadne vode i čekaju na svoju obradu. Potaknuti ovom činjenicom, australski znanstvenici pronašli su rješenje kako reciklirati rastuće svjetske zalihe aktivnog mulja i potaknuti održivost u građevinskoj industriji.

Slabo adekvatno zbrinjavanje aktivnog mulja

Pri obradi komunalne otpadne vode na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, nakon procesa sekundarne ili biološke obrade zaostaje tzv. aktivni mulj, kruta smjesa mikroorganizama i nerazgrađenih organskih i anorganskih tvari iz otpadne vode. Takav se materijal nakon izdvajanja iz procesa obično suši i odlaže u spremnike.

Iako se dio aktivnog mulja u nekim zemljama koristi kao gnojivo u poljoprivredi, većina ovog nusprodukta samo se gomila u spremnicima ili odvozi na odlagališta. Međutim, australski znanstvenici odlučili su u potpunosti iskoristiti svojstva aktivnog mulja te bi se on uskoro mogao naći u ekološki prihvatljivoj glinenoj opeci.

Vođen izvanrednim profesorom Abbasom Mohajeranijem, tim s Australskog sveučilišta RMIT, nedavno je napravio niz glinenih opeka koje sadrže od deset do 25 posto aktivnog mulja, a njihovo istraživanje nedavno je objavljeno u časopisu Buildings. Uz prethodno razvijene opeke koje sadrže opuške cigareta, Mohajerani sada nastoji smanjiti i utjecaj aktivnog mulja na okoliš.

Abbas Mohajerani s primjerkom ekološki prihvatljive glinene opeke / Foto: RMIT

Korisna svojstva cigli s aktivnim muljem

Kako su tako napravljene opeke poroznije od konvencionalnih, one imaju manju toplinsku provodljivost. To znači da bi njihovim eventualnim korištenjem u građevinskoj industriji interijeri gubili manje topline.

Osim toga, kako u svom sastavu sadrže određeni udio organske tvari, potrebna je manja količina energije za njihovu proizvodnju, odnosno pečenje. Kao rezultat toga, tvornice koje bi ih proizvodile znatno bi smanjile svoj ugljični otisak te bi postigle uštede energije.

Istraživači RMIT-a također su primijetili da 43 do 99 posto teških metala prisutnih u aktivnom mulju ostaje zarobljeno unutar opeke, čime je spriječen njihov ulazak u okoliš – naime, koncentracije teških metala koje su se „oslobodile“ iz cigle prilikom testiranja nisu bile značajne.

Komercijalizacija korištenja aktivnog mulja u proizvodnji opeka smanjila bi potrebu za iskopavanjem gline potrebne za izradu konvencionalnih opeka. Međutim, valja napomenuti da kemijski sadržaj aktivnog mulja može značajno varirati, ovisno o svojstvima otpadnih voda i potrebnom stupnju njihovog pročišćavanja. Imajući to na umu, Sveučilište navodi da će prije komercijalizacije biti potrebna daljnja detaljnija istraživanja, iako su, što se toga tiče, opeke već prošle testove tlačne čvrstoće.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nedostatak sredstava zatvorio polovicu beogradskih javnih česmi

S ljetom nam se vraćaju vrućine i toplinski valovi, a za razliku od velikog broja europskih gradova, za njih se u ovom našem dijelu Europe ponovno nismo dobro pripremili. Pritom se kao jedan od većih problema ističe dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru.

Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER