Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

Chip[s] Board je eco-friendly zamjena MDF ploča

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Čvrsto, izdržljivo i ekološki prihvatljivo!

Mnogi uobičajeni građevinski materijali koji se danas koriste – poput MDF ploča (medium-density fiberboard) – sadrže toksične materijale i formaldehid te imaju nevjerojatno kratak životni vijek. Iako vrlo koristan materijal, MDF ploče su vrlo štetne za okoliš. Tako se u Velikoj Britaniji godišnje odloži ili spali čak 140 tisuća tona MDF ploča zbog nemogućnosti njihovog recikliranja.

Londonski dizajneri Rowan Minkley i Robert Nicoll u suradnji s biokemičarom Gregorom Cooperom razvili su, tzv. Chip[s] Board ili građevinsku ploču od otpadaka krumpira, koja je biorazgradiva alternativa MDF pločama proizvedena od industrijskog otpada od krumpira koji nema prehrambenu kvalitetu.

Chip[s] Board je novi materijal koji se može koristiti umjesto MDF ploča / Foto: chipsboard.com

Ova inovativna ideja za novi građevinski materijal ne sadrži toksične smole, kemikalije i formaldehid. Ako se nakon korištenja odbaci na isti način kao i MDF ploče, on nema jednak negativan utjecaj na okoliš.

Dizajneri vjeruju da bi cirkularna ekonomija trebala biti početna točka pri dizajniranju novih proizvoda i materijala. Minkley, Nicoll i Cooper željeli su povezati i riješiti problem okolišnog učinka otpadnih građevinskih materijala i problem otpada od hrane, točnije prehrambene industrije jer danas trećina proizvedene hrane postaje otpad, pa i smeće.

Chip[s] Board – od otpada krumpira do održivog materijala / Foto: chipsboard.com

Od kore krumpira do pouzdanog materijala široke primjene

Naime, londonski tim je od proizvođača prikupio kore i ostale otpatke krumpira te ih zatim podvrgnuo različitim procesima obrade kako bi dobio kvalitetno vezivno sredstvo odgovarajućih karakteristika. Tako dobiveno vezivno sredstvo naknadno je naneseno na vlakna od krumpirove kore, bambusa, hmelja i recikliranog drveta.

Tim je potom oblikovao Chip[s] Board toplinskim prešanjem prethodno dobivenog kompozita u robustan list koji se može preraditi u niz različitih proizvoda, poput namještaja i građevinskih materijala. Jednom kada ovakvi proizvodi dođu do kraj svog životnog vijeka, mogu se u industrijskim kompostanama razgraditi do gnojiva.

Rowan Minkley, suosnivač Chip[s] Boarda, nedavno je dobio nagradu Kraljevske akademije inženjerskih poduzeća / Foto: chipsboard.com

Minkley i Nicoll podnijeli su zahtjev za patentiranje njihovog proizvodnog procesa, pa stoga ne otkrivaju detalje izrade ovakvog održivog materijala. Međutim, objasnili su kako se oblikovanje i proces prešanja odvija pri istim uvjetima kao i proizvodnja MDF ploča, osim što su smole na bazi toksičnog formaldehida zamijenjene biorazgradivim vezivima dobivenim iz otpada.

Prema dizajnerskom timu, razvoj Chip[s] Boarda uključivao je mnogo proba i pogrešaka te kemijskih pretpostavke, no sve navedeno omogućilo im je razvijanje čvrstih i upotrebljivih ploča.

Novi materijal je razvijen metodom pokušaja i grešaka / Foto: chipsboard.com

Londonski dizajneri također rade na razvoju ostali održivih materijala, s naglaskom na bioplastici koja je privukli pozornost i interes modne industrije. Nadalje, potaknuti ogromnom količinom otpada od krumpira iz prehrambene industrije, talijanski dizajneri Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli kreirali su ekološki prihvatljivo pakiranje za krumpiriće izrađeno od reciklirane krumpirove kore, kao održivu alternativu papiru.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER