Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Ponovnom uporabom vode u najvećoj mogućoj mjeri, EU želi osigurati zaštitu svojih vodnih resursa za budućnost

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Suše i nestašice sve su veći problem u Europi, stoga zastupnici u Europskom parlamentu žele zaštititi izvore u Europskoj uniji i potaknuti ponovno korištenje vode u poljoprivredi.

Nestašica vode i suše sve su češće pojave

Rast stanovništva, urbanizacija i turizam doprinose problemima s vodoopskrbom, dok suše sve češće pogađaju brojna područja u Europi, naročito na Mediteranu. Nestašicom vode pogođeno je najmanje 11 % europskog stanovništva i 17 % teritorija EU-a, a očekuje se da će stanje biti sve gore zbog klimatskih promjena. Prema procjenama, do 2030. godine polovica riječnih sljevova u Europi bit će pogođena nestašicama.

Ponovnom uporabom vode u najvećoj mogućoj mjeri, EU želi osigurati zaštitu svojih vodnih resursa za budućnost, a kako bi se zaštitili izvori vode za budućnost, Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane  je 21. siječnja 2019. podržao neformalni dogovor s Vijećem o prijedlogu za ponovnu uporabu vode u poljoprivredi.

„Možemo ponovno uporabiti do 6,6 milijardi kubičnih metara vode godišnje. Trenutačno se ponovno uporabljuje tek 1,1 milijarda. Postoji, dakle, ogromna prilika za učinkovitim iskorištavanjem voda.“ – izjavila je prošle godine Simona Bonafè, potpredsjednica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Sve je to dio kružnog gospodarstva

Naime, novim pravilima želi se potaknuti korištenje reciklirane vode za navodnjavanje u poljoprivredi, jer taj sektor troši gotovo polovicu sve vode godišnje u EU-u. Veće ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje prehrambenih i neprehrambenih sirovina smanjilo bi pritisak na izvore za oko pet posto godišnje.

Kako bi se zaštitili usjevi, nova pravila uključuju i standarde za kvalitetu reciklirane vode, stalni nadzor kvalitete vode, dok postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda trebaju imati plan za upravljanje rizicima. Uprave u državama članicama izdavale bi dozvole za postrojenja za pročišćavanje i pratile poštuju li se pravila. Ponovna uporaba vode za industrijske i ekološke svrhe je moguća – sve dok to ne šteti ljudima ili okolišu.

Zajednička europska pravila također bi osigurala uvjete za tržišno natjecanje postrojenja i poljoprivrednika te spriječila da se stvaraju prepreke za slobodno kretanje poljoprivrednih proizvoda.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

Ponovnom uporabom vode u EU-u protiv nestašice vode

Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu koristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Dana 17. lipnja obilježava se Svjetski dan dezertifikacije i suše

Kako se mnoge zemlje počinju vraćati gospodarskim aktivnostima i olakšavaju mjere COVID-19, Svjetski dan dezertifikacije (opustošenja) i suše daje nam trenutak da razmislimo o tome kakav oporavak želimo vidjeti. Problemi dezertifikacije i suša postaju vodećim izazovima današnjice. Voda je naše blago, moramo je očuvati i zaštititi, a borbu protiv dezertifikacije nastaviti, piše dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER