Litvi odobrene potpore za proizvodnju električne energije iz OIE

Odobrenje Europske komisije

Europska komisija prihvatila je litvanski financijski nacrt prijedloga programa potpore povlaštenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije te procijenila da su predložene mjere u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Litva je 2012. godine uspostavila financijski nacrt prijedloga programa potpore povlaštenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije, a Europska komisija je 8. siječnja ove godine odobrila potpore dodijeljene u okviru ovog programa u razdoblju od 2012. - 2015. godine, kada je odabran posljednji korisnik u okviru programa. Tijekom navedenog perioda, korisnici su odabrani putem natječajnih postupaka  te su im potom odobrene potpore u obliku Feed-in premija (FiP) za razdoblje od 12 godina.

Kako bi se izbjegli prekomjerni administrativni troškovi, elektrane male snage ispod 30 kilovata (i od 2013. ispod 10 kilovata) dobivaju potpore u obliku fiksnih Feed-in tarifa (FiT) – zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju, za razdoblje od 12 godina.

Razlika tih dvaju sustava potpore jest taj da se sustav potpore premija navodi kao primjer tržišno orijentiranog sustava potpore. Povlašteni proizvođači u sustavu FiP prodaju svoju električnu energiju izravno na tržištu električne energije. Za tako prodanu električnu energiju povlašteni proizvođači, povrh cijene električne energije postignute na tržištu, dobivaju dodatni iznos, odnosno premiju. Za razliku od sustava potpore FiP, sustav fiksnih tarifa (sustav FiT) navodi se kao primjer netržišno orijentiranog sustava potpore, a povlašteni proizvođači u sustavu fiksnih tarifa u pravilu nisu izloženi tržišnim rizicima jer im se cijena električne energije uglavnom određuje administrativno.

Komisija je predloženi nacrt programa potpore procijenila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebno u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša iz 2008. i Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju iz 2014. Zaključak Komisije jest taj da su litvanske mjere u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama kojima se pomiče proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, kao i u skladu s ekološkim ciljevima EU-a, bez nepotrebnog narušavanja tržišnog natjecanja.

Litvanski program potpore za povlaštene proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije financira se iz poreza koji plaćaju krajnji potrošači električne energije. Od 1. siječnja 2019. Litva namjerava odobriti smanjenje tog poreza „energetski intenzivnim“ industrijskim korisnicima. Komisija je zaključila da je litvanska mjera u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebno sa Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju 2014.-2020.

Mjera će promicati energetske i klimatske ciljeve EU-a i osigurati globalnu konkurentnost „energetski intenzivnih“ korisnika i industrija, a sve bez nepotrebnog narušavanja tržišnog natjecanja.

Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije zadužena za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: „Ove dvije sheme omogućit će Litvi da i dalje podupire razvoj obnovljivih izvora energije i da očuva konkurentnost tvrtki koje intenzivno koriste električnu energiju putem smanjenja njihovih doprinosa za financiranje ove podrške. To će, u skladu s ekološkim ciljevima EU-a i pravilima o državnim potporama, doprinijeti prijelazu Litve na nisko-ugljičnu i ekološki održivu opskrbu energijom.“

Cjelovito priopćenje Europske komisije za tisak dostupno je online.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Brz razvoj baterija pomaže u borbi protiv klimatskih promjena

Skladištenje električne energije je industrijski sektor koji se danas najbrže širi i najviše napreduje, a brz razvoj baterija itekako pridonosi smanjenju potreba za fosilnim gorivima. Kombinacijom obnovljivih izvora i tehnologija pohrane električne energije postiže se učinkovitija, jeftinija i ekološki prihvatljiva proizvodnja, ali i distribucija.

Inovacijama i tehnološkim promjenama do bržeg prelaska na niskougljično gospodarstvo

U borbi protiv klimatskih promjena prelazak na gospodarstvo s niskim emisijama ugljika jedna je od najvećih prilika našeg doba. Kao povjereniku za klimatsku politiku i energetiku cilj mi je ubrzavanje prelaska na čistu energiju uvođenjem odgovarajućeg pravnog, političkog i financijskog okvira, koji uključuje suradnju u području tehnologija za čistu energiju putem inovativnog plana za strateške energetske tehnologije (SET).

3D ispis: Parlament se bavi novom tehnologijom

Povećanjem popularnosti 3D ispisa, tehnologija mijenja način poslovanja poduzeća i način na koji ljudi rade. Međutim, ova nova tehnologija proizvodnje također otvara pitanja sigurnosti i prava intelektualnog vlasništva kojima se sada bavi i Europski parlament.

Obnovljivi izvori u Europi 2017. premašili ugljen

U Europi je po prvi put godišnja količina električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije nadmašila električnu energiju proizvedenu iz konvencionalnog fosilnog goriva ugljena. Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen širom EU-a u 2017. godini pala je za 7 %, čemu je najzaslužnije napuštanje takvih elektrana u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER