Irska želi biti predvodnik, a ne sljedbenik borbe protiv plastičnog onečišćenja

Irska vlada pruža primjer i zabranjuje upotrebu jednokratne plastike u prostorima svih svojih odjeljenja

S početkom 2019., točnije od 4. siječnja, svim vladinim odjeljenjima Republike Irske zabranjena je upotreba plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastični pribor za jelo, čaše i slamke, priopćio je irski ministar za klimatske aktivnosti i okoliš Richard Bruton.

Dana 19. prosinca 2018. godine, postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki. Pojedine zemlje članice Europske unije već su uvele zabrane korištenja takvih i sličnih proizvoda ili najavljuju njihovu skoru primjenu. Tako smo nedavno objavili vijest o najnovijoj talijanskoj zabrani proizvodnje i prodaje plastičnih štapića za uši, dok zabrana tog za okoliš izrazito opasnog proizvoda u Francuskoj stupa na snagu 1. siječnja 2020.

Pozitivnu praksu navedenih zemalja slijedi i Irska, čija je vlada od 4. siječnja 2019. zabranila upotrebu jednokratnog pribora za jelo, plastičnih čaša i slamki, doduše, zasad samo u prostorima svih svojih odjeljenja. No, irska se vlada na tome ne zaustavlja – kupovina navedenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu bit će zabranjena svim vladinim agencijama i školama već od 31. ožujka ove godine, osim u slučajevima kada je njihovo korištenje opravdano potrebama javnog zdravlja, higijene i/ili sigurnosti.

Ova zabrana dio je vladinih nastojanja da Irska među zemljama članicama Europske unije postane predvodnik u smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, u skladu s planovima Europske unije za borbu protiv plastičnog onečišćenja.

„Vlada je danas odobrila plan za potpuni prekid kupovine plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, smanjenje otpada hrane i papira, poboljšanje učinkovitosti u korištenju energije i vode te preoblikovanja javne nabave s ciljem odabira i potpore održivim opcijama“, izjavio je Richard Bruton, irski ministar za klimatske aktivnosti i okoliš.

„Javne službe svake godine potroše oko 12 milijardi eura na nabavku robe i usluga, a provedba nove „zelene“ nabave, čime će naša vlada prva početi pružati primjer, svakako će pomoći u stvaranju novog tržišta održive robe i usluga“, dodao je Bruton.

Osim zabrane nabave plastike za jednokratnu upotrebu, sva državna javna tijela imaju obvezu izvijestiti o mjerama koje su poduzele kako bi smanjili količine otpada te povećale stopu njegovog recikliranja i to do mjeseca studenog 2019.

Dodatno, sva vladina odjeljenja moraju do kraja lipnja izraditi akcijske planove za učinkovito korištenje resursa kako bi se smanjila potrošnja električne energije i vode. Iz nadležnog ministarstva su priopćili kako će se izradom ovih planova zaposlenicima pomoći postići ostvarenje ušteda u potrošnji energije i vode, spriječiti bacanje hrane te pravilnim razvrstavanjem otpada utjecati na višu stopu recikliranja.

Ministar Bruton je također kazao kako će surađivati s vladinim Uredom za javnu nabavu, a sve u svrhu izrade budućih planova kojima bi se politika javne nabave učinila ekološki prihvatljivijom.

„Irska je još daleko od pronalaženja odgovora na klimatske promjene, no provođenje ovakvih mjera stavlja nas na održivi put našeg gospodarstva koji je ključan ako želimo postati predvodnici borbe protiv plastičnog onečišćenja“, kazao je ministar.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER