Webinar: Potencijal bioplina u energetskoj tranziciji gradova i regija

Razvoj europskog tržišta bioplina

Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors), jedna od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerena na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena, poziva sve zainteresirane da se prijave na webinar kojem je cilj približiti načine korištenja bioplina u gradovima i pojasniti prednosti korištenja energije iz obnovljivih izvora.

BiogasAction

Revidiranom Direktivom o obnovljivim izvorima energije postavljen je cilj od najmanje 32 % udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, a upravo su regije i gradovi predvodnici razvoja novih tehnika za održivo i kružno korištenje resursa na svojim područjima.

Među obnovljivim izvorima energije, za proizvodnju električne i toplinske energije, kao i transportnih goriva, potiče se korištenje bioplina. Projekt BiogasAction usmjeren je na pokretanje razvoja europskog tržišta bioplina te povećanje proizvodnje bioplina i biometana unutar EU. Ovaj Horizon2020 projekt usmjeren je na uklanjanje ne-tehničkih prepreka za stvaranje boljih okriva za širu primjenu bioplina i biometana na području Walesa, Velike Britanije, Hrvatske, Češke, Nizozemske, Danske, Latvije, jugoistočne Švedske i Francuske (sjeverozapadni dio i regija Auvergne-Rhône-Alpes). Voditelj projekta u Republici Hrvatskoj je Energetski institut Hrvoje Požar.

Nadolazećim webinarom pružit će se detaljniji uvid u BiogasAction pristup i postignuća, a također će se dati i odgovarajući primjeri o mogućim integracijama bioplina u europske gradove i regije.

 

Webinar se održava u srijedu 12. prosinca 2018. od 11:00 do 12:30, a registrirati se možete ovdje.

 

  • Program webinara je sljedeći:

EU okvir za proizvodnju energije i bioplina iz otpada

  • Jose-Jorge Diaz Del Castillo, European Commission – DG ENV

Projekt BiogasAction: ciljevi i rezultati

  • Nils Daugaard, EC Network 

Studija slučaja: integracija bioplina u lokalne planske dokumente

  • Anda Jekabsone, Ekodoma [Latvija]

Studija slučaja: postrojenje Solrød Biog

  • Tyge Kjær, Roskilde University [Danska]

Pitanja i odgovori

 

  • BiogasAction / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

SED 2019 – Summit energetske demokracije

Energetski institut Hrvoje Požar uputio je poziv za sudjelovanje na Summitu energetske demokracije koji će okupiti vrhunske domaće i međunarodne stručnjake, a u središtu zanimanja bit će prioriteti energetske politike RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu te izrada nove energetske strategije.

START2ACT izazov za uštedu energije

Energetski institut Hrvoje Požar, kao jedan od 11 partnera na projektu START2ACT, objavljuje nagradni izazov za uštedu energije. Smanjite svoje račune, angažirajte svoje zaposlenike i osvojite nagrade ulaskom u START2ACT izazov.

Usvojen konačni paket mjera „Čista energija za sve“

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera „Čista energija za sve“ o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Energetski paket sadrži dvije direktive i Uredbu o upravljanju energetskom unijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER