Webinar: Potencijal bioplina u energetskoj tranziciji gradova i regija

Razvoj europskog tržišta bioplina

Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors), jedna od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerena na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena, poziva sve zainteresirane da se prijave na webinar kojem je cilj približiti načine korištenja bioplina u gradovima i pojasniti prednosti korištenja energije iz obnovljivih izvora.

BiogasAction

Revidiranom Direktivom o obnovljivim izvorima energije postavljen je cilj od najmanje 32 % udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, a upravo su regije i gradovi predvodnici razvoja novih tehnika za održivo i kružno korištenje resursa na svojim područjima.

Među obnovljivim izvorima energije, za proizvodnju električne i toplinske energije, kao i transportnih goriva, potiče se korištenje bioplina. Projekt BiogasAction usmjeren je na pokretanje razvoja europskog tržišta bioplina te povećanje proizvodnje bioplina i biometana unutar EU. Ovaj Horizon2020 projekt usmjeren je na uklanjanje ne-tehničkih prepreka za stvaranje boljih okriva za širu primjenu bioplina i biometana na području Walesa, Velike Britanije, Hrvatske, Češke, Nizozemske, Danske, Latvije, jugoistočne Švedske i Francuske (sjeverozapadni dio i regija Auvergne-Rhône-Alpes). Voditelj projekta u Republici Hrvatskoj je Energetski institut Hrvoje Požar.

Nadolazećim webinarom pružit će se detaljniji uvid u BiogasAction pristup i postignuća, a također će se dati i odgovarajući primjeri o mogućim integracijama bioplina u europske gradove i regije.

 

Webinar se održava u srijedu 12. prosinca 2018. od 11:00 do 12:30, a registrirati se možete ovdje.

 

  • Program webinara je sljedeći:

EU okvir za proizvodnju energije i bioplina iz otpada

  • Jose-Jorge Diaz Del Castillo, European Commission – DG ENV

Projekt BiogasAction: ciljevi i rezultati

  • Nils Daugaard, EC Network 

Studija slučaja: integracija bioplina u lokalne planske dokumente

  • Anda Jekabsone, Ekodoma [Latvija]

Studija slučaja: postrojenje Solrød Biog

  • Tyge Kjær, Roskilde University [Danska]

Pitanja i odgovori

 

  • BiogasAction / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

SED 2019 – Summit energetske demokracije

Energetski institut Hrvoje Požar uputio je poziv za sudjelovanje na Summitu energetske demokracije koji će okupiti vrhunske domaće i međunarodne stručnjake, a u središtu zanimanja bit će prioriteti energetske politike RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu te izrada nove energetske strategije.

START2ACT izazov za uštedu energije

Energetski institut Hrvoje Požar, kao jedan od 11 partnera na projektu START2ACT, objavljuje nagradni izazov za uštedu energije. Smanjite svoje račune, angažirajte svoje zaposlenike i osvojite nagrade ulaskom u START2ACT izazov.

Akcelerator za gradove

Danas počinje prvi webinar u sklopu projekta Akcelerator za gradove, programa podrške fokusiranog na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER