Zemlje s najvećim indeksom održivosti prehrane u 2018. godini

Francuska ponovno prva u Europi i svijetu, a ni Hrvatska nije loša

Francuska je i ove godine po održivosti prehrane proglašena najboljom u Europi i svijetu, a posebno je učinkovita po pitanju količina bačene hrane čime služi kao primjer ostalim državama svijeta. Rezultat je to detaljnog istraživanja koje je po treći put provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews.

Među zemljama s visokim dohotkom, Francuska je kao i prošle godine proglašena zemljom s najvećim indeksom održivosti prehrane u 2018. godini. Indeks održivosti prehrane (Food Sustainability Index) je model valorizacije osmišljen kako bi se na što potpuniji način procijenila održivost prehrambenih sustava raznih država, kako na kvalitativan, tako i na kvantitativan način. 

Istraživanje se temelji na tri stupa indeksa održivosti prehrane – održivoj agrikulturi, nutritivnim izazovima (pothranjenost, pretilost) te gubicima hrane, odnosno količini bačene hrane.

Francuska ponovno primjer cijelom svijetu

Posebno visoko mjesto Francuska je zauzela u kategoriji „količina bačene hrane“. Takav uspjeh zemlja može zahvaliti brojnim inicijativama poduzetima za smanjenje otpada od hrane, kao i provođenjem zakona koji velikim supermarketima (iznad 400 četvornih metara) brani bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja i njihovo doniranje crkvama i javnim kuhinjama. Ništa lošiji rezultat Francuska nije postigla niti u preostale dvije kategorije.

Indeksom se, temeljem održivosti sustava prehrane, rangira 67 svjetskih zemalja, koje čine 90 % svjetskog BDP-a i preko četiri petine svjetske populacije, a razvila ga je tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU) u suradnji s Barilla Centrom za prehranu i nutricionizam (BCFN).

Najbolje rangirane zemlje svijeta / foodsustainability.eiu.com

Kako su rangirane ostale zemlje?

Ostale visoko rangirane europske zemlje uključuju Nizozemsku (2.), Finsku (4.), Češku i Dansku (dijele 6. mjesto), Švedsku (8.), Austriju (9.) i Mađarsku (10.). Najbolje rangirane izvaneuropske zemlje su Kanada (3.), Japan (5.) te Australija (11.), Ruanda (12.) i Argentina (13.). Hrvatska je također na visokom 14. mjestu, i to ispred Poljske, Njemačke, Irske, Španjolske i Estonije.

Niže na ljestvici nalaze se Ujedinjeno Kraljevstvo (24.), Italija (28.), Grčka (43.), Litva (41.) i Cipar (37.). Bugarska se sa 66. mjestom nalazi gotovo na dnu ljestvice, dok su Rusija (65.), Turska (58.), Slovenija (56.), Slovačka (55.), Malta (54.) i Latvija (53.) po pitanju održivosti prehrane vrlo slabo ocijenjene.

Najveća svjetska gospodarstva kao što su Kina (23.) i SAD (26.), nalaze se izvan liste od 20 „najodrživijih zemalja“ po pitanju prehrane.

Među zemljama s niskim dohotkom, najveći rezultat postigla je Ruanda, pokazujući dobru izvedbu u sve tri kategorije, a Kolumbija je pak vodeća zemlja među zemljama srednjeg dohotka, ponajviše zahvaljujući održivoj poljoprivredi, uključujući upravljanje i očuvanje voda.

„Održivi sustavi hrane su od vitalnog značaja za postizanje UN-ovih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine“, izjavio je Martin Koehring, izvršni urednik EIU-a.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: Energetska strategija nas vodi u fosilnu budućnost

Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Francuska prva u Europi i svijetu po održivosti prehrane

Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane, rezultat je to detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews. Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi kao primjer ostalim državama svijeta.

Francuska sada želi zabraniti i bacanje neprodane odjeće

Francuska je dosad bila vrlo progresivna u smanjenju otpada. Osim što je u nastojanjima da smanji onečišćenje plastičnim otpadom od 2020. godine zabranila uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, prije dvije godine upravo je Francuska prva na svijetu donijela zakon koji velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja. Sada se planira donošenje sličnog zakona i za tekstilnu industriju kojim bi se zabranilo bacanje neprodane odjeće.

Ove godine postanite borac protiv bacanja hrane

Mnoge naše novogodišnje odluke tiču se zdravog načina života – prestat ćemo s pušenjem, jest ćemo manje, jest ćemo zdravije, konačno ćemo redovito ići u teretanu, više ćemo se kretati i izgubiti višak kilograma. Uz sve te odluke mogli biste donijeti još jednu koja se tiče smanjenja bacanja hrane!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER