Francuska sada želi zabraniti i bacanje neprodane odjeće

Planira se donošenje novih zakona kojima se želi utjecati na smanjenje tekstilnog i elektroničkog otpada, starog namještaja i otpada hotelske industrije

Francuska je dosad bila vrlo progresivna u smanjenju otpada. Osim što je u nastojanjima da smanji onečišćenje plastičnim otpadom od 2020. godine zabranila uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, prije dvije godine upravo je Francuska prva na svijetu donijela zakon koji velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja. Sada se planira donošenje sličnog zakona i za tekstilnu industriju kojim bi se zabranilo bacanje neprodane odjeće.

Zakon o zabrani bacanja hrane pokrenuo je val promjena

Prema rezultatima detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane. Naime, Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi na primjer ostalim državama svijeta. Ova je visoka razina učinkovitosti postignuta je zahvaljujući trajnim naporima više dosadašnjih francuskih vlada, a uz druge zakonske inicijative implementirane kako bi se što učinkovitije raspolagalo proizvedenom hranom, tome je pridonio i zakon iz 2016. godine koji velikim supermarketima (površine iznad 400 četvornih metara) brani bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja.

Francuski zakon izazvao je pozitivne reakcije diljem Europske unije i mnoge potaknuo na razmišljanje o tome zašto takav zakon nije obvezujući na razini čitave Unije, pa i svijeta. Naime, u 2016. godini u Francuskoj je uočen zabrinjavajući problem povećanja broja beskućnika koji su pretraživali sadržaj spremnika za otpad, što je mnoge vlasnike trgovina natjeralo na pokušaj zaključavanja spremnika. Umjesto takvog postupka i nastavljanja bacanja prehrambenih proizvoda, Francuska je usvojila zakon koji od trgovaca zahtijeva doniranje hrane dobrotvornim organizacijama.

Slično rješenje problema moglo bi se početi primjenjivati i za tekstilni otpad i to već od sljedeće godine. Francuski premijer Edouard Philippe zalaže se za bržu implementaciju kružnog gospodarstva, a od brojnih prijedloga ističe se i zabrana bacanje neprodane odjeće.

Francuski premijer Edouard Philippe zalaže se za bržu implementaciju kružnog gospodarstva​ / Fotografija: Fashion Network

Dobrotvorna udruga Emmaüs, koja u Parizu ima dvije second hand trgovine namještaja, odjeće, posuđa, knjiga i nosača zvuka čijom se prodajom financiraju razni programi za socijalno ugrožene građane, zagovara širenje zakona o zabrani bacanja hrane koja je blizu isteka roka trajanja i na tekstilnu industriju, odnosno na tekstilni otpad.

„Do 2019. godine imamo dovoljno vremena za procjenu količine neprodanih tekstilnih proizvoda koja završava na otpadu, ispitivanje postupaka tekstilnih tvrtki i svih povezanih problema“, izjavila je glavna tajnica Udruge Emmaüs Valérie Fayard.

Bacanje odjeće je velik problem u Francuskoj

Prema magazinu Fashion Network, u zemljama Europske unije svake godine na otpadu završe četiri milijuna tona odjeće, dok se novih pet milijuna tona stavlja na tržište. Samo u Francuskoj, jednom od najvećih tržišta EU, godišnje se baci 700.000 tona odjeće ili čak 17,5 posto ukupnog tekstilnog otpada Unije, a od toga se reciklira svega 160.000 tona ili 22,9 posto.

Rasprave o bacanju tekstilnog otpada razbuktale su se u veljači ove godine kada se na društvenim mrežama munjevitom brzinom proširila fotografija odbačene i uništene odjeće koju je ispred ispred trgovine Celio snimila Nathalie Beauval. Ovaj francuski lanac trgovina odjećom reagirao je objavom priopćenja u kojem se navodi da je odjeća uništena zbog neupotrebljivosti i da redovito doniraju staru odjeću.

Prijedlozi novih zakona očekuju se sljedeće godine

Francuska vlada sada želi uvesti poticaje za trgovce kojim će ih natjerati na doniranje odjeće dobrotvornim organizacijama, a osim tekstilnog otpada žele utjecati i na smanjenje elektroničkog otpada, starog namještaja i otpada hotelske industrije. Očekuje se kako će prijedlozi novih zakona biti spremni već sljedeće godine.

Iako otpad koji potječe iz trgovina prehrambenih proizvoda predstavlja svega 11 posto ukupnog otpada hrane, zakon koji od trgovaca zahtijeva doniranje hrane dobrotvornim organizacijama primjer je koji trebaju slijediti i trgovci odjećom. Uostalom, i odjeća se kao i hrana može donirati onima kojima je to potrebno.

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Francuska prva u Europi i svijetu po održivosti prehrane

Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane, rezultat je to detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews. Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi kao primjer ostalim državama svijeta.

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

Burberry prestaje spaljivati neprodanu odjeću

Luksuzni britanski modni brand Burberry potvrdio je da prestaje s praksom spaljivanja neprodane odjeće i ostalih proizvoda, javlja Euronews.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER