Francuska sada želi zabraniti i bacanje neprodane odjeće

Planira se donošenje novih zakona kojima se želi utjecati na smanjenje tekstilnog i elektroničkog otpada, starog namještaja i otpada hotelske industrije

Francuska je dosad bila vrlo progresivna u smanjenju otpada. Osim što je u nastojanjima da smanji onečišćenje plastičnim otpadom od 2020. godine zabranila uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, prije dvije godine upravo je Francuska prva na svijetu donijela zakon koji velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja. Sada se planira donošenje sličnog zakona i za tekstilnu industriju kojim bi se zabranilo bacanje neprodane odjeće.

Zakon o zabrani bacanja hrane pokrenuo je val promjena

Prema rezultatima detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane. Naime, Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi na primjer ostalim državama svijeta. Ova je visoka razina učinkovitosti postignuta je zahvaljujući trajnim naporima više dosadašnjih francuskih vlada, a uz druge zakonske inicijative implementirane kako bi se što učinkovitije raspolagalo proizvedenom hranom, tome je pridonio i zakon iz 2016. godine koji velikim supermarketima (površine iznad 400 četvornih metara) brani bacanje hrane koja je blizu isteka roka trajanja.

Francuski zakon izazvao je pozitivne reakcije diljem Europske unije i mnoge potaknuo na razmišljanje o tome zašto takav zakon nije obvezujući na razini čitave Unije, pa i svijeta. Naime, u 2016. godini u Francuskoj je uočen zabrinjavajući problem povećanja broja beskućnika koji su pretraživali sadržaj spremnika za otpad, što je mnoge vlasnike trgovina natjeralo na pokušaj zaključavanja spremnika. Umjesto takvog postupka i nastavljanja bacanja prehrambenih proizvoda, Francuska je usvojila zakon koji od trgovaca zahtijeva doniranje hrane dobrotvornim organizacijama.

Slično rješenje problema moglo bi se početi primjenjivati i za tekstilni otpad i to već od sljedeće godine. Francuski premijer Edouard Philippe zalaže se za bržu implementaciju kružnog gospodarstva, a od brojnih prijedloga ističe se i zabrana bacanje neprodane odjeće.

Francuski premijer Edouard Philippe zalaže se za bržu implementaciju kružnog gospodarstva​ / Fotografija: Fashion Network

Dobrotvorna udruga Emmaüs, koja u Parizu ima dvije second hand trgovine namještaja, odjeće, posuđa, knjiga i nosača zvuka čijom se prodajom financiraju razni programi za socijalno ugrožene građane, zagovara širenje zakona o zabrani bacanja hrane koja je blizu isteka roka trajanja i na tekstilnu industriju, odnosno na tekstilni otpad.

„Do 2019. godine imamo dovoljno vremena za procjenu količine neprodanih tekstilnih proizvoda koja završava na otpadu, ispitivanje postupaka tekstilnih tvrtki i svih povezanih problema“, izjavila je glavna tajnica Udruge Emmaüs Valérie Fayard.

Bacanje odjeće je velik problem u Francuskoj

Prema magazinu Fashion Network, u zemljama Europske unije svake godine na otpadu završe četiri milijuna tona odjeće, dok se novih pet milijuna tona stavlja na tržište. Samo u Francuskoj, jednom od najvećih tržišta EU, godišnje se baci 700.000 tona odjeće ili čak 17,5 posto ukupnog tekstilnog otpada Unije, a od toga se reciklira svega 160.000 tona ili 22,9 posto.

Rasprave o bacanju tekstilnog otpada razbuktale su se u veljači ove godine kada se na društvenim mrežama munjevitom brzinom proširila fotografija odbačene i uništene odjeće koju je ispred ispred trgovine Celio snimila Nathalie Beauval. Ovaj francuski lanac trgovina odjećom reagirao je objavom priopćenja u kojem se navodi da je odjeća uništena zbog neupotrebljivosti i da redovito doniraju staru odjeću.

Prijedlozi novih zakona očekuju se sljedeće godine

Francuska vlada sada želi uvesti poticaje za trgovce kojim će ih natjerati na doniranje odjeće dobrotvornim organizacijama, a osim tekstilnog otpada žele utjecati i na smanjenje elektroničkog otpada, starog namještaja i otpada hotelske industrije. Očekuje se kako će prijedlozi novih zakona biti spremni već sljedeće godine.

Iako otpad koji potječe iz trgovina prehrambenih proizvoda predstavlja svega 11 posto ukupnog otpada hrane, zakon koji od trgovaca zahtijeva doniranje hrane dobrotvornim organizacijama primjer je koji trebaju slijediti i trgovci odjećom. Uostalom, i odjeća se kao i hrana može donirati onima kojima je to potrebno.

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Francuska prva u Europi i svijetu po održivosti prehrane

Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane, rezultat je to detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews. Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi kao primjer ostalim državama svijeta.

Burberry prestaje spaljivati neprodanu odjeću

Luksuzni britanski modni brand Burberry potvrdio je da prestaje s praksom spaljivanja neprodane odjeće i ostalih proizvoda, javlja Euronews.

Spaljivanje neprodane odjeće je strašno, ali moda nikada nije bila etična

Kako bi se zaštitio od kopiranja i zadržao ekskluzivnost, luksuzni britanski modni brend Burberry je prošle godine uništio neprodanu odjeću, torbe, parfeme i kozmetiku u vrijednosti od 32 milijuna eura. Za lakšu predodžbu, za taj iznos mogli biste kupiti 20.000 skupocjenih Burberryjevih mantila. Ovaj modni brend je u proteklih pet godina uništio viškove zaliha u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER